RİZE’DE HALK DÜŞMANI 2 KİŞİ!
Rize’nin küçükçayır, Andon ılıca suyu basında ise “zehirli su” diye haber olan bu suyla ilgili tartışmalar devam ederken değerli gazeteci üstat Nazım Alpman’ın benimle ilgili “Rize’de bir halk düşmanı” yazısı aklıma geldi.
Siz değerli okurlarımıza sevgili Alpman’ın aşağıdaki yazısını aktarmadan Andon ılıca suyu ile ilgili kısa bir hatırlatma yapmak istiyorum.
2022 yılı yaz sezonun bitmesine sayılı günler kala, Rize il sağlık müdürü Dr. Mustafa Tepe, Rize’deki ulusal ve yerel medya mensuplarına gönderdiği yazılı bir açıklama sonrası, yıllardan beri adeta şifalı su diye yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen Andon ılıca suyunun, hiçte masum bir su olmadığı gerçeğini tüm kamuoyuna duyurdu.
“BAZI ÇIKARCI GRUPLAR TEPE’Yİ HALK DÜŞMANI İLAN ETTİ”
Tepe, halkın sağlığını düşünerek görevi gereği bu duyuru sonrası suyun bulunduğu alana “bu sudan içmek sakıncalıdır” tabelası asarak en temel görevlerinden birini yerine getirmiş oldu. İşte ne olduysa bundan sonra olmuş. Sen misin bunu yapan “vatan haini” misali, önce yerel medya ardından ulusal medya “Andon suyu zehirli su” diyerek toplumu adeta korkutan ve ürküten, paniğe sevk eden manşetle sudan içen herkesin her an zehirleneceği algısını oluşturması ardından sağlık müdürü Dr. Mustafa Tepe hedef tahtasına oturtuldu. “vurun abalıya” misali Tepe’ye gelen vurdu giden vurdu. Hatta bu durumu fırsat bilen bazı çıkarcı ve menfaatçi gruplar Tepe’nin bu işi Trabzon istedi diye yaptığını, amacının buradaki turizmi baltalamak olduğu gibi akıl dişi suçlamalar yönelterek Tepe’yi adeta halk düşmanı ve vatan haini ilan ettiler.
“ZARARLI SUYUN TEMİZLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Geldiğimiz süreçte zehirli su denilen bu sağlıksız Andon suyu ile ilgili bugüne kadar yazılan çizilenlerin gerçek olmadığı, Sağlık Bakanlığı görevlilerinin yaptığı çalışmayla bir kez daha ispatlanmış oldu. Sağlık bakanlığı görevlileri bugüne kadar yaptıkları çalışmaların ardından bahse konu Andon ılıca suyunun minarelerini ayrıştırarak yeniden içilebilecek şifalı suya dönüştürülmesinin mümkün olmayacağına karar verdikleri öğrenildi.
Umarız bundan sonraki süreçle ilgili yaşanacak gelişmeler konusunda il sağlık müdürü Dr. Mustafa Tepe kamuoyunu bilgilendirecek açıklamalar yapar. Şimdi biz gelelim asıl konumuza, İlk önce üstat gazeteci Nazım Alpman’ın haber kanalımızın sorumlusu Gençağa Karafazlı ile ilgili “RİZE’DE BİR HALK DÜŞMANI” yazısının Dr.Mustafa Tepe’nin akılla ortaya koyduğu çalışmasının bu yazıda ki kahramanla yani “halk düşmanı” ile nasılda örtüştüğüne bakalım.
“RİZE’DE BİR HALK DÜŞMANI”
Rize’de işi gücü sahici haberler yapmak olan bir gazeteci var. Rize Nabız adlı haber sitesinde yaşadığı şehrin sorunlarını kendine dert edinen Gençağa Karafazlı, koronavirüs belası gündeme geldiğinden beri Rize’de halk sağlığı için durmak bilmez bir gayretle haber yapıyor.
Rize, nüfusuna oranla fazla hastaya sahip olma bahtsızlığına erişmiş bir şehir özelliğini koruyor. Ancak şehrin ileri gelenleri bu özellikten hiç hoşnut değiller.
Birkaç ufak vaka olduğunu ama çok önemli düzeye tırmanmadığını düşünüyorlar.
Fazla abartılmasın istiyorlar.
Güzel bir istek.
Ancak hastalık ve Gençağa Karafazlı durmuyorlar. Korona yayılmayı sürdürürken Karafazlı da haber yapmaya devam ediyor.
Rize’nin dikkat edilmesi gereken bir şehir gibi görünmesine sebep oluyor. Şehrin önemli kişileri koronavirüsten ziyade Gençağa’nın haberciliğinden rahatsızlar. Karafazlı’nın en büyük dezavantajı yazdıklarının doğru çıkması!..
Ülkeye hâkim olan ‘yeni tip gazetecilik’ habercilikle bütün bağlarını koparttığı için Rize Nabız gibi sahici haber peşinde koşan bir yayın organı tuhaf karşılanıyor.
Gençağa çay bölgesinin can damarı olan Çaykur’un hasat zamanında üretim yapamaması ihtimaline karşı uyarı niteliğindeki haberleri hiç kimseyi mutlu edemiyor.
Çaykur’u ve Rize’yi ‘kötü gösterdiğini’ düşünüyorlar. Şehrin etkilileri, yetkililerini arayıp “Bu gazeteciden şikâyetçiyiz” diyorlar. Yetkililer de “Gel bakalım Karafazlı” diyorlar.
15 Nisan 2020 itibarıyla 6 kez ifade verdi Gençağa… Aynı tarihte Sağlık Bakanlığı Rize’de 101 vaka, 3 ölüm olduğunu ilan ediyordu.
Rize Nabız’ın derdi ‘önlem alınsın’ noktasına yoğunlaşıyor. Çay fabrikalarında hastalanan işçiler ailesiyle birlikte karantinaya alınmalarını ‘olumlu’ haber olarak duyuruyor. Bazı fabrikaların kapatılmasını da öyle…
Ama etkili/yetkili şahıslar bunların hepsinin ‘kötülük’ olduğunu zannediyorlar.
Gençağa Karafazlı tıpkı Norveçli yazar Henrik İbsen’in ‘Bir Halk Düşmanı’ oyunundaki kaplıca kasabasının doktoru Thomas Stockmann haline getiriliyor.
1828-1906 yılları arasında yaşayan İbsen 1882’de yazdığı ünlü oyununda kaplıcada bulaşıcı bir mikrop olduğunu tespit eden Dr. Thomas, tesisin bir süre kapatılıp mikroplardan arınması doğrultusunda rapor yazar.
En başta abisi Peter olmak üzere bütün kasaba Dr. Thomas’a karşı birleşir. Onu kasaba halkının düşmanı ilan ederler. Oysa doktor kaplıcanın ilelebet kapanacak olmasına karşı sadece bir yıl bakıma alınıp hastalık saçan tesis halinde anılmasına karşıdır. Kasabanın uzun vadeli çıkarlarını savunmaktadır.
Kasaba halkı onu ‘Bir Halk Düşmanı’ ilan etmiştir artık..!
Bu eskimeyen oyuna ilave olarak Çetin Altan ustamızdan alıntı yapalım:
“Bir ülkede doğruyu ilk söyleyenin başına gelmedik şey kalmaz!”
Rize’de de olan böyle bir şey işte…
Gençağa Karafazlı haberleriyle doğup büyüdüğü şehrini savunuyor. Fabrika işçilerine de telefon açtırıp onu tehdit ettirenler Rize’yi bir kenara bırakıp kendi dertlerine düşmüşler.
Henrik İbsen’in 1882’deki Dr. Thomas’ı 2020’de gazeteci olarak Rize’de görevinin başında… Varsın onu da Dr. Thomas gibi görsünler: Bir Halk Düşmanı!
“YENİ HALK DÜŞMANI DR.MUSATAFA TEPE”
Henrik İbsen’in 1882’deki Dr. Thomas’ı 2022’de Dr. Mustafa Tepe Rize il sağlık müdürü olarak bu halkın yani toplumun, sağlığı için Rize’de görevinin başında… Varsın onu da Dr. Thomas gibi görsünler: Bir Halk Düşmanı, bir vatan haini! Olarak görsünler.
Evet değerli okurlar. Rize’de bu tür halk düşmanı ve vatan hainlerine büyük ihtiyaç olduğu gerçeğini yaşadığımız bu iki olayda gördük. Umarım halk düşmanlarının sayısı her geçen gün artar.
Sağlılı yarınlar dileğiyle…
YORUMLAR