Eğitim Öğretim Gene Kaosla Başladı
20121-2022 yılı eğitim öğretim yılının sorunlarla başladığını belirten Samsun Eğitim Sen şube başkanı Arzu Toaloğlu ,süreçle ilgili kaygılar taşıdıklarını açıkladı.
Gençağa karafazlı
“12 YAŞ ÜZERİ TÜM ÖĞRENCİLER AŞI OLÖMALARI SAĞLANMALIDIR”
Eğitimin başlamasıyla fiziki mesafenin korunması konusunda sorunlar yaşandığını ifade eden Arzu Topaloğlu ;
“Yaklaşık iki yıldır pandemi nedeniyle okulların kapalı olmasından sonra nihayet öğrencilerimizle buluşmaya başladık. Fakat geçtiğimiz dönemde okulların pandemi koşullarına uygun hale getirilmesi noktasında çalışma yapılmadığını görmek bizleri yeniden kaygılandırmaktadır.
Pandemide yaşanan yeni dalga, bulaş ve ölüm sayılarının artması hepimizi daha sorumluluk altına sokmaktadır. Öncelikle aşı olmayan eğitim emekçilerinin bir an önce aşılarını olması, beraberinde de 12 yaş üzeri tüm öğrencilerin aşı olmalarının sağlanması gerekmektedir.
Bununla beraber eğitim kurumlarının yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini sağlamak da yönetenlerin en önemli sorumluluğudur. Fakat Derslerin başladığı 6 Eylül itibariyle görmekteyiz ki deprem güçlendirme çalışması nedeniyle okullar taşınmakta ve büyük bir karmaşa yaşanmaktadır. İlkadım bölgesindeki okullar bölgesi olarak bilinen ve çok sayıda okulun yer aldığı bölgedeki Ticaret Lisesi’nin Piri Reis Lisesine, Şehit İlhan Hamlı MTAL’nin TOBB İlyas Kılıç MTAL’ye taşınmaları kararlaştırılmış ve bu okullar iki öğretime geçmiştir.
“ÖĞRENCİLERİN SERVİS ÜCRETİ MEB TARAFINDAN KARŞILANMALIDIR”
Yapılan taşınma işlemlerinin hangi kriterler baz alınarak yapıldığı kamuoyuna açıklanmalıdır. Çünkü bu okullar derslik, laboratuarlar, iş atölyeleri vb açılardan büyük sorunlar yaşamaktadırlar. Birleştirilen okullardaki öğrenci sayılarının artması, dersliklerin yetersiz olması ve pandemi koşullarına uygun olmayan fiziki mesafelere de dikkat edilmediği görülmektedir. Öğrenciler ve veliler bu durumdan çok kaygılı olmakla beraber taşınan okullardaki öğrenciler başka okullara nakil istemeye başlamışlardır. Merkezi konumda bulunan okullardaki öğrencilerin okulların taşınması ile beraber servis kullanma mecburiyetinde kalmaları ayrıca bir sorun teşkil etmektedir. Bu öğrencilerin servis ücretleri MEB tarafından karşılanmalıdır.
Okulların kapalı olduğu geçtiğimiz 2 yılda yapılmayan bu işlemlerin okulların açılmasına denk getirilmesi çok manidardır. Ayrıca tadilat süreleri noktasındaki belirsizlik ve uzunluk bu okullardaki öğrenci sayılarının daha da azalmasına neden olacaktır. Bu okullarda çalışan eğitim emekçilerinin de norm fazlası konumuna düşeceği ve ayrı bir mağduriyet de yaşanacağı kaçınılmazdır.”