AZERBAYCAN’DAN İTHAL ÇAY KONUSU
Azerbaycan’ın başlıca tarım ürünleri tahıl, meyve, pamuk, çay, tütün ve üzümdür. Azerbaycan, her ne kadar çay üreten bir ülke olsa da, yerli çay tüketimi konusunda oransal olarak Türkiye’den çok geridedir.
Yaklaşık ikibin-üç bin ton arası çay tüketen Azerbaycan, yaklaşık bin-binbeşyüz ton civarında çay üretiyor.
Buradan bakıldığında Azerbaycan’ın ürettiği çayın kendine yetmediği, havada kapışıldığı sanılır ancak durum öyle değil. Azerbaycan ürettiği çay yerine ithal çaylara, aromalı, harmanlanmış çaylara itibar ediyor. Bitki çayları da Azerbaycan’da revaçta.
Türkiye’nin Azerbaycan’la uzun zamandır ticari ilişkisi var ve bu ilişki git gide gelişiyor.
Son yapılan ticari anlaşmalarla bir çok kalem mal ticari ilişki listesine girdi.
Azerbaycan’la olan ticari ilişkilerimizin daha da gelişmesi için iki ülke arasında tarifesiz alım-satım söz konusu.
Burada uzun vadeli amaç; iki ülke arasında bir birlik oluşturulması ve daha sonra bunun diğer Türki Cumhuriyetlerine de yaygınlaştırılarak bir birliğe dönüştürülmesi.
Bunun sonucu ise malların serbest dolaşımına uzanan bir süreç.
Bilindiği gibi Avrupa Birliğinde malların serbest dolaşımı mevcut ve dolaşımda olan mallar için özel gümrük mevzuatı söz konusu. Bu mevzuat ise çeşitli istisnalar içeriyor.
Bu hedef çerçevesinde Azerbaycan’la yapılan gümrüksüz tarife anlaşmasında bazı tarım ve gıda ürünlerine karşılıklı olarak gümrük istisnasına gidildi. Bu ürünler arasında da 300 ton Azerbaycan menşeli çay var.
Azerbaycan’ın ülkemize gümrüksüz ihraç edeceği bu miktar çay bölgemizde büyük tepkilere yol açtı.
Oysa bu miktar çay, Türkiye için pazarı etkilemeyecek oranda çok cüzi bir miktar. Zira, bu rakamlar yıllık olarak belirlenmiş bir rakam. Bu çay hazırda bir müşteriye mi gelecek, bu çayı gümrüksüz satın alan şanslı kim olacak ve bu çayı kaça satın alacak bilmiyoruz. Azerbaycan çayları ayrıca Türkiye’de de satışı olan, satış temsilciliği bulunan çaylardan.
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki çay alım satımı yeni değil. Türk firmalarının Azerbaycan çay pazarında önemli bir payı var. Türkiye’de yabancı çaylarla harmanladıları çayı Azerbaycan’da pazarlayan Türk çay/gıda firmaları her geçen gün buradaki pazarlarını büyütüyorlar.
Özetle; Türkiye’nin Azerbaycan’a çay ihracatı, ithalatından kat kat fazla..
Türkiye tarım ürünlerini elbet korumalı ancak bir şekilde pazarlara açıldığınızda aynı şartlarda rekabet kaçınılmaz hale gelir.
Türkiye, kaliteli çay üretmek, üretttiği çayı dış pazarlara uygun hale getirmek ve pazarlamanın yollarını aramalı.
Eğer, çayımızı kaliteli hale getirir, dışarıya iyi tanıtıp satarsak ürettiğimiz çay yetersiz kalır.
Bunun için ilk önceliğimiz kalite olmalı..
Ayrıca, yurda kaçak olarak yabancı çayların girmesi önlenmeli.
Bu iki faktör üzerinde durulursa çayımızın geleceğini güvence altına almış oluruz..
Aksi halde işimiz zor!
YORUMLAR