Haber. Sami Özçelik
(ARTVİN)- Şavşat’ta , 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde belediye yönetiminin el değiştirmesinin ardından yaşanan işten çıkarmalar, yargı sürecinin sonunda yeni bir boyut kazandı. Seçimlerin ardından AK Parti yönetimine geçen Şavşat Belediyesi’nde, Eylül ayında sözleşmeleri yenilenmeyen 30 işçi, işe iade talebiyle mahkemeye başvurmuştu. Açılan davalardan biri, Şavşat Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Mahkeme, işçinin işten çıkarılmasının geçersiz olduğuna ve davacının işe iadesine hükmetti.
Kararda, iş akdinin feshinin hukuka aykırı olduğu vurgulanırken, işverenin işçiyi yasal süre içinde işe başlatmaması halinde 4 aylık brüt maaş karşılığı olan 106.467,40 TL ile birlikte, boşta geçen sürede oluşan gelir kaybı için 169.212,08 TL’nin ödenmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca kıdem ve ihbar tazminatlarının da bu miktarlardan mahsup edilmesine karar verildi. Yargı kararının gerekçesinde, işçiye yapılan işlemin “geçersiz” olduğu açıkça ifade edildi.
Mahkemenin verdiği bu karar, işçilerin hukuki mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olurken, konuyla ilgili açıklama yapan Belediye-İş Sendikası Rize-Artvin Şube Başkanı Yaşar Kaspar, sürecin yalnızca hukuki değil, aynı zamanda toplumsal bir mesele olduğunu söyledi. Kaspar, daha önce yaptığı bir açıklamayı hatırlatarak, “Aylar önce burada, bu meydanda ‘Mahkeme kararlarını yüzünüze çarpacağız’ demiştik. Bugün o kararlar elimizde,” dedi.
Kaspar, işçilerin haksız yere işten çıkarıldığını ve bu süreçte verilen sözlerin tutulmadığını belirtti.
Belediye yönetiminin, işten çıkarmaların ardından “yeni alım olmayacak” şeklinde açıklama yaptığını, ancak yaklaşık 15 kişinin işe alındığını söyleyen Kaspar, “Kanun göster, seni işe başlatacağım” şeklinde söylenen sözlerin de tutulmadığını ifade etti. Kaspar, “Biz o kanunu bulduk, mahkeme kararlarını da aldık. Artık bu kararların uygulanmasını bekliyoruz,” diyerek çağrıda bulundu.
Öte yandan, kamuoyunda işçilerin maaşları üzerinden yürütülen bazı söylemlere de yanıt veren Kaspar, “Bu arkadaşlarımız hiçbir zaman 90 bin lira maaş almadı. İşten çıkarıldıkları dönemde aldıkları maaş 25 bin liraydı, bugün çalışıyor olsalardı yaklaşık 40 bin lira alıyor olacaklardı,” dedi. Maaşlar üzerinden yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını, bunun kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu savundu.
Kaspar ayrıca, belediyede bazı kişilerin sigortasız çalıştırıldığı ve temel iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı iddialarını da gündeme getirdi. Bu konuda suç duyurusunda bulunduklarını belirten sendika temsilcisi, çalışanlara baskıyla “vekaletname” adı altında belgeler imzalatıldığını ve maaşlarının düşürüldüğünü öne sürdü.
Kaspar açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Biz, 6 ay önce yine bu meydanda bir açıklama yapmış ve demiştik ki: ‘Mahkeme kararlarını yüzünüze çarpacağız, utanmayacak mısınız?’ Ama anlıyoruz ki utanma duygusu kalmamış. O dönem işten çıkarmalar yapılırken ‘artık kimse alınmayacak’ denilmişti. Ama gelin görün ki 15’e yakın kişi yeniden işe alındı.
Sayın Başkan, size açıkça sesleniyorum: Otoparkın orada bana ‘kanun göster, seni işe başlatacağım’ demiştiniz. Biz o kanunu bulduk, size sunduk. Ancak sözünüzde durmadınız. Konuyu yargıya taşıdık ve şu an elimizde mahkeme kararları var. Artık bu kararları uygulayın. Hukuka saygınız varsa arkadaşlarımızı görevlerine iade edin.
Bir başka mesele de maaşlar üzerinden yaratılan algı. ‘90 bin lira maaş alıyorlar’ diyerek kamuoyunu yanıltmaya çalıştınız. Bu arkadaşlarımızın hiçbirinin maaşı 90 bin lira olmadı. Güncel koşullarda maaşları 40 bin liraya denk geliyordu. İşten çıkarıldıkları tarihte ise 25 bin lira maaş alıyorlardı. Bu yalanlarla halkı kandırıyorsunuz. Ardından da sokakta halkın yüzüne bakıp selam veriyorsunuz. Utanmıyor musunuz?
Bir diğer önemli konu ise Şavşat Belediyesi’nin kaçak işçi çalıştırmasıdır. Bu ciddi bir iddiadır ve burada açıkça suç duyurusunda bulunuyorum. Belediye eliyle vergi kaçırılıyor, sigorta primleri yatırılmıyor. İşçilerin can güvenliği sağlanmadan, temel iş güvenliği önlemleri alınmadan adeta köle gibi çalıştırıldıklarına tanık olduk. Geriye kalan çalışanlara ise ‘vekaletname’ adı altında baskıyla iş sözleşmeleri imzalatılıyor, maaşları düşürülüyor.
İşten çıkardığınız arkadaşlarımızı kışın ortasında mağdur ettiniz, ardından da ‘90 bin lira maaş alıyorlardı’ diye dedikodular yaydınız. Oysa bu kişiler işlerine devam etselerdi bugünkü koşullarda alacakları maaş 40 bin liraydı.
Sayın Başkan, siz Şavşat Belediyesi’ni temsil ediyorsunuz ama bir “sakin şehir” olan bu ilçenin huzurunu bozan yine sizsiniz. Önce ‘kanun getirin’ dediniz, getirdik. Şimdi de mahkeme kararlarını getirdik, ama yine bir adım atmadınız. Belediyenin kasasındaki halkın parasını tüketip, ardından yaklaşık 50 milyon lira borçlanarak çözümü işten çıkarmalarda aradınız. Bu mudur adalet, bu mudur yönetim anlayışı?”
Mahkeme kararıyla işçilerin lehine sonuçlanan bu süreçte gözler şimdi Şavşat Belediyesi yönetiminde. Hukuki sürecin tamamlanmasının ardından, alınan kararların uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu. Belediyeden konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.