Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Çarşamba Pazarı’nı yıkması, üretici köylülerle esnafı karşı karşıya getirdi
Haber: Gençağa Karafazlı
Kamera: Coşkun Özbucak
(ORDU)- Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin, Çarşamba Pazarı’nı yıkması köylü ile esnaf arasında huzursuzluğa neden oldu. Emek Partisi Ordu Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, yaptığı açıklamada, “Ordu Büyükşehir Belediyesi plan yapmadan, pazarcı esnafın ve köylünün nerede, nasıl satış yapacağını belirlemeden Çarşamba Pazarı’nı yıktı. Her hafta üretici köylülerle pazar çevresindeki esnaf arasında kavga çıkıyor. Bir an önce çözüm bulunmalı” dedi.
Emek Partisi Ordu Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin plan yapmadan Çarşamba Pazarı’nı yıktığını belirterek duruma tepki gösterdi.
Kaya, “Ordu Büyükşehir Belediyesi plan yapmadan, pazarcı esnafın ve köylünün nerede, nasıl satış yapacağını belirlemeden Çarşamba Pazarı’nı yıktı. Her hafta üretici köylülerle pazar çevresindeki esnaf arasında kavga çıkıyor. Esnaf, işyerinin önüne pazar kuran köylü kadınları kovuyor; zabıta, polis gelip kadınların kaldırımdaki ürünlerini kaldırmasını istiyor. Yaşanan olayda esnaf haklı, işyeri önü kapanıyor: üretici köylü haklı satış yapacak yeri yok” diye konuştu.
“Zabıta göndererek sorun çözülmüyor dahada büyüyor”
“Esnaf ve üretici köylü sorumlu değilken birbiriyle kavga ediyor” diyen Kaya, asıl sorumlu olan belediye başkanı ve yetkili daire amirleri, müdürler makamlarında kahvelerin içerken zabıta gönderiyorlar. Bu kez de esnaf, üretici köylü ve zabıta birbiriyle kötü oluyor. Cesaretleri varsa olay yerine kendileri gelsinler. Daha kötü olaylar yaşanmadan pazar yeri sorununa bir an önce çözüm bulunmalı” ifadelerini kullandı.
“67 sene geçti, hâlâ bize bir pazar yeri yapacaklar”
Köyde ürettikleri ürünleri Ordu şehir merkezinde satmaya çalışan üretici köylü kadınlar yaşananlara tepki göstererek, “Nedir bu ya? Biz köylüler bu ürünleri buraya getiriyorsak sizin için, şehirde yaşayanlar için getiriyoruz buraya” dedi.
Bir üretici “Ama hâlâ pazarda yerden yere vuruyorlar bizi. Biz Köylüler olmasak, şehirdekiler ne yiyecek acaba? Kim ne alacak? Köylü olmazsa şehir aç kalır, ölür” diye konuştu.
Başka bir üretici ise “İnsanların pazarını mahvettiler” dedi.
Başka bir üretici de, “Şurada, çarşının içinde 3 tane dükkanımız vardı, onu da yıktılar. ‘Size pazar yeri yaptık’ dediler 67 sene geçti, hâlâ bize bir pazar yeri yapacaklar” diye ifade etti.