Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ORÇEV yargıya baş vurdu yargı Korgan Yaylalarında maden arama sondaj çalışması yürütmeyi durdurma kararı verdi

HABER-COŞKUN ÖZBUCAK (ORDU)- Ordu’nun Korgan Yaylalarında maden arama sondaj çalışmasının

HABER-COŞKUN ÖZBUCAK

(ORDU)- Ordu’nun Korgan Yaylalarında maden arama sondaj çalışmasının durdurulması için açılan davada Ordu İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Mahkeme kararı hakkında bilgi veren Ordu Çevre Derneği Yönetim kurulu üyesi davanın avukatı Haluk Türkmen, ” Karar haklılığımızı bir kez daha gösterdi. Şimdi mücadeleyi büyütme zamanı. Mahkeme kararıyla 13 Ekim mitingimizi şenliğe dönüştüreceğiz.” dedi.

Taşzemin İnşaat Madencilik Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından Ordu’nun Korgan Yaylalarında başlayan Perşembe Yaylası ‘nı da olumsuz etkileyecek olan maden arama sondaj çlışmaları için daha önce Ordu Valiliği Mera Kurulu olumsuz karar vermişti. Şirketin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurusu üzerine yeniden toplanan Mera Kurulu bu kez sondaj ve yol çalışmasının uygun görmüş; bu karar üzerine Ordu Çevre Derneği, Korgan ve Aybastı halk Ordu İdare Mahkemesi’ne Mera Kurulu’nun ikinci kararının iptali için yürütmeyi durdurma davası açmıştı. Ordu İdare Mahkemesine Ordu Çevre Derneği, Korgan ve Aybastı halkının açtığı davada mahkeme “dava konusu işlem hukuka aykırı ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğacak” gerekçesiylye yürütmeyi durdurma kararı verdi.

“Kurumlardan izin alınmadı işlem hukuka aykırı telafisi güç zararlar doğacak”

Mahkeme karar sonucu hakkında bilgi veren Türkmen, “Karar haklılığımızı bir kez daha gösterdi şimdi mücadeleyi büyütmenin zamanı. Mahkeme kararıyla 13 Ekim mitingimizi şenliğe dönüştüreceğiz. Mahkeme kararında gerekçeler olarak, Sondaj ile arama çalışmalarının ÇED gerektirdiği, sondajın meralara ve mendereslere zararı olacağının idarece de kabul edildiği, tahsis kararı değişikliği yapılmadığı, Mera Kurul Kararı öncesi teknik ekibin eksik oluşturulduğu, kurumlardan izin alınmadığı mahkeme kararında belirtilmektedir.

Ayrıca, dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olduğunun saptanmasına rağmen uygulamanın sürdürülmesi halinde, tüm eylem ve işlemleri hukuka uygunluk karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum meydana geleceği, dava konusu işlemin mera ve yaylak alanda sondajlı maden aramasına izin verilmesine ilişkin olduğu, yapılacak olan sondajın çevreye vereceği olası zararlarda davacılar ve çevre yönünden telafisi güç zararlar doğabileceği de açıktır.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın esas hakkında kadar verilinceye kadar yürütülmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verildi.” İfadelerini kullandı