Uzaktan alışverişler ve e-ticarette yeni dönem başlıyor. Ticaret Bakanlığı tüketicilerin haklarını korumaya yönelik önemli düzenlemelere imza attı. Ürünlerin iade sürecinde artık pek çok şey değişiyor. İşte yeni düzenlemenin detayları…
YENİLİKLER 1 OCAK 2026’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bu düzenlemeler, 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek. Sozcu.com.tr’den Merve Kapan’ın derlemesine göre, e-ticaret ve uzaktan alışveriş işlemleri, yeni düzenlemeler çerçevesinde daha güvenli ve adil bir hale gelecek.
Buna karşın, 4 Eylül 2024’te düzenlenen 28. Tüketici Konseyinde gündeme getirilen öneriler ve Bakanlığın değerlendirmeleri sonucu değişiklikler yapıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Tüketicilerimizin mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları halinde iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanması şeklindeki uygulamanın korunması yönünde yeniden mevzuat değişikliği yapıldı. Böylece Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un temel amaçlarından biri olan tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlanmıştır.”

CEP TELEFONUNDA CAYMA HAKKI DEVAM EDECEK
– Cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar ürünlerinde cayma hakkı devam edecek
Açıklamada, tüketicilerin sıklıkla kullandıkları elektronik ürünlerden cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar ürünlerinin mesafeli olarak alışverişe konu edilmesi halinde cayma hakkının kullanılamayacağına yönelik değişikliğin de yeniden gözden geçirildiğine işaret edilerek, bu ürünlerin cayma hakkı istisnaları kapsamından çıkarıldığı belirtildi.
Böylece, söz konusu ürünler için de cayma hakkını kullanabilme imkanının korunduğu vurgulanan açıklamada, “Tüketicilerimizin e-ticaret siteleri ve platformlar gibi mecralarda mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde daha güvenli bir alışveriş yapma imkanına kavuşmaları hedeflenmiştir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Yürürlüğe 1 Ocak 2026’da girmek üzere, tüketicilerin satıcı ve sağlayıcılar tarafından doğru bilgilendirilmesi amacıyla ön bilgilendirme formunda düzenleme yapıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Mesafeli sözleşme kurulmadan önce ve ön bilgilendirme formu aracılığıyla tüketici uyuşmazlıklarına yönelik olarak parasal limitler dahilinde tüketici mahkemelerinin görev ve yetki alanına giren uyuşmazlıklar için tüketici mahkemesine dava açmadan önce arabulucuya başvurulması şartına ilişkin bilgiye de yer verilmesi zorunluluğu düzenleme altına alınmıştır. Bu doğrultuda, tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunmasına yönelik mevzuat çalışmalarına azami ölçüde özen gösterilmesine Bakanlığımızca devam edilecektir.”
Odatv.com