İkiyüzlülük veya mürailik kişinin sahip olmadığı duygu, düşünce, erdem, değer veya özellikleri, sanki sahipmiş gibi davranması veya sahip olduğunu iddia etmesidir. Çağdaş Türkçede bu anlam için sıklıkla ikiyüzlülük sözcüğü kullanılır, mürailik ise ikiyüzlülük sözcüğüne oranla bugün pek fazla kullanılmamaktadır, eskimiştir. İkiyüzlülük TDK sözlüğünde “iki yüzlü olma durumu”, yani “özü sözü bir olmama durumu” olarak, çeşitli sözlüklerde ise “dürüst olmama”, “bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünme veya göstermeye çalışma”, “aldatmaya çalışma” olarak tanımlanır. Şimdi bu tanımlamayı aşağıdaki açıklamalarla birlikte düşünelim.
Bartın Vilayet olduktan sonra yapılan her Mahalli Seçimlerde Belediye Başkan adaylarının en önemli vaatlerinden ve ilk sıradaki vaatti her zaman “Bartın Irmağı” ile ilgili olmuştur.
2019 yılı Mahalli Seçimlerinde Ak Parti Belediye Başkan Adayı Sayın Yusuf Aldatmaz ve Belediye Meclis üyelerinin seçim kampanyasında Bartın Irmağı ile ilgili çok geniş ve ayrıntılı vaatlerini taahhüt etmişlerdi. Bartınlı seçmen bu vaatlere göre kararını vererek oylarını kullandı. Ak Partinin Bartın Irmağı ile ilgili seçim vaatti olan projesi toplumun tüm kesimleri tarafından kabul gördü. Bildiğiniz gibi Bartın Belediye Meclisinde en fazla üyeye sahip gurup Ak Parti gurubudur. Ayrıca Sayın Cemal Akın’ın Belediye Başkanlığından ayrıldıktan sonra yapılan seçimde MHP’ye verdikleri destekle ittifak içinde oldukları açık ve seçik anlaşılmıştır. Her ne kadar 2019 seçim sonuçları gereğince Sayın Cemal Akın’ın Belediye Başkanı seçilmesi ve Ak Partinin Belediye Meclisinde çoğunluğa sahip olması ve alınan kararlarda birlikte hareket etmeleri ittifakla Belediye kararlarında ortak oldukları anlaşılıyor.
Bartın Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğünde 28 Ağustos 2023 tarihinde askıya çıkan “Bartın Irmağı Koruma Amaçlı İmar Planı’nın hazırlık çalışmalarında Bartın Belediyesi her safhasında içinde yer almıştır.
Bartın Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 13.11.2020 tarihinde 2020/562571 ihale kayıt numarası ile 293,41 hektarlık alan için yukarıda söz konusu imar planı için ihaleye çıkmıştır. 30.11.2020 tarihinde ihale sonuçlanmış 137.700.- TL bedelle Özok Planlama Firmasına 07.12.2020 – 07.03.2021 tarihleri arasında kalan 90 günlük sürede işin bitirilmesi koşulu ile iş verilmiştir.
Bu plan ihaleye çıktıktan sonraki süreçte bugüne kadar görev yapan Sayın Valilerimiz Bartın Irmağı Koruma Amaçlı İmar planı ile ilgili çok ayrıntılı demeçler verdiler. Tüm vatandaşlar bu demeçlerde ileri sürülen ve açıklanan plan esaslarını kabul ettiler. Tüm vatandaşlar bu imar planı ile ortaya çıkacak proje sonuçlarını bir an önce ortaya çıkmasını istedi.
Bartın Irmağı üzerinde birçok kez Bartın Belediye Başkanı Sayın Cemal Akın’la birlikte Kurum yetkililerinin tekne gezilerini basından izledik. Ne kadar yetkili ve etkili insan varsa birçok kez Bartın Irmağı kıyılarında yaptıkları incelemelerin görsellerini birçok kez gördük. Her gördüğümüzde bu Koruma Planının Bartın’ımıza ne kadar artı katacağını merak ettik.
Gazetedeki köşe yazılarımda ve ayrıca sosyal medyadaki yazılarımda sürekli olarak bu koruma planının en azından sivillerle birlikte oluşturulması gerektiğini defalarca gündeme taşıdım. Vilayetimizdeki mesleki odalar, üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak, uzlaşarak bu koruma planının yapılmasını savundum. Şu an askıda bulunan plandan hiç kimsenin bilgisi olmadığı algısı yaratılıyor. İlk önce bu algıyı Bartın Belediye Meclisi üyeleri yaratmakta.
Belediye Meclisi Nisan 2021 Ayı 2.oturumunda İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen gündemin 23.maddesinde yer alan Koruma Amaçlı İmar Planı yapılacak alan içerisinde bulunan 83,20 hektar yüzölçümlü Kuru Mutlak Tarım Arazilerinin Tarım Dışı Amaçlı kullanımları için kamu yararı kararı alınması talebi Belediye Meclisi üyelerinin oybirliği ile kabul edildiğini yerel basından öğrendik.
Şimdi sorum şu Sayın Bartın Belediye Meclisi üyeleri. Hiç birinizin aklından geçmedi mi 83,20 hektarlık alanın neresi olduğu ve ne yapılacağı konusu. Nasıl oluyor da hiçbir bilgiye sahip olmadan kabul oyu kullandınız. Bartın Belediye Meclisinde ittifak yaptıkları bilinen Ak Parti gurubu ve MHP gurubunun kabul oyu vermesini bir ölçüde kabul edilebilir bulabiliriz. Ya sizler. Sayın CHP gurubu Belediye Meclisi Üyeleri neden ve niçin kabul oyu kullandınız. Bir önceki dönem İmar Planında olduğu gibi bu kabul oyu vermenizin nedeni nedir.
Mart 2024 mahalli seçimler yapıldı. Bu koruma planına kabul oyu veren Ak Parti, MHP ve CHP seçmene ne söyleyecek diye bekledik. Ama hiçbir aday seçim kampanyası döneminde aklına bile getirmedi bu “Camdan Daraba” olayını. Bu plandan habersiz gibi davrandılar. Bal gibi hepsinin haberi vardı.
Bartın TSO Başkanı Sayın Halil Balık’ın tüm STK’lara çağrısı ile “Camdan Daraba” için örgütlü bir tepki oluşmaya başladı. Şimdilik yeterli olmasa da ilerleyen günlerde bu tepkinin artacağına inanmak istiyorum. Meslek Odaları ikircilikli tavırlarını değiştirmiş gibi görünüyor. Bartın Merkez İlçe’de Belediye Başkanlığını CHP’li bir başkanın kazanması etken oldu. Ayrıca CHP Bartın Milletvekili Sayın Aysu Bankoğlu; uzun süreden bu yana görmezden geldiği bu doğa katliamını şimdi görmüş gibi gözüküyor. Bu doğa katliamı o kadar ağır ki, Bartın AKP Milletvekili Sayın Yusuf Ziya Aldatmaz Bartın’da 6000 km uzunluğundaki akarsuların ıslah edileceğini söylüyor. Islah dedikleri tabii ki beton duvarlar. Keşke Sayın Aysu Bankoğlu, AKP Milletvekili gibi ısrarcı ve cüretli olabilse.
Bartın TSO Başkanı Sayın Halil Balık bu çağrıyı yapmamış olsaydı, bu doğa katliamı tüm hızıyla devam edecekti. Umarım diğer tüm STK’lar Sayın Halil Balık kadar cesaretli, istekli ve cüretkarca bu mücadelede yer alırlar.
Vazgeçin bu ikiyüzlülüğün dayanılmaz hafifliğine kapılmaktan. Bu plan ile Vilayetimizin sorunlarına sorun kattınız. Bilin bunu.
Yaşar Cengiz Alpan
YORUMLAR