Özel Haber: Gençağa Karafazlı
Hükümetin çay alım politikası, ikinci sürgün döneminde de 205 bin üreticiyi mağdur etmeye devam ediyor. Özel sektörün yaş çayı 16 TL gibi düşük bir fiyattan alması tepkilere yol açtı. Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, özel sektörün düşük fiyatla çay almasını sert sözlerle eleştirdi: “Bu gidişle çay üretimi bitecek” dedi.
Çay İşletmeleri Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise kısa süre önce yaptığı açıklamada, üreticilere çağrıda bulunarak, “Çayınızın hepsini almaya talibiz, acele etmeyin. Bahçede yetişir, bekleyin. Bu fırsatçılara düşük fiyata çayınızı satmayın” demişti.
AKP Rize İl Başkanı ve aynı zamanda özel bir çay fabrikası sahibi olan Yılmaz Katmer de yaptığı açıklamada, üreticilere devlet destekli sıfır faizli kredi imkânlarını hatırlattı. Katmer, “Çayınızı taban fiyatın altında, sadece peşin para için satmayın. Üreticilere dönüm başına 12.500 TL olmak üzere toplamda 300.000 TL’ye kadar sıfır faizli kredi desteği sağlanıyor” dedi.
“Kredi çözüm değil, kaldırılan destek geri getirilmeli”
Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, hem Genel Müdür Alim’in uyarılarını destekledi hem de AK Parti il başkanı yılmaz Katmer’in kredi önerisine tepki gösterdi:
“Üreticiyi banka kredisine yönlendirmekle sorun çözülmez. Siz önce kaldırdığınız desteği artırarak geri getirin. Ayrıca siz bir çay fabrikası sahibisiniz. Devletin açıkladığı fiyatın üzerinde çay alarak örnek olun. Yıllardır var olan desteği yeniymiş gibi sunarak halkı yanıltmayın.”
“Vatandaş neden 16 TL’ye çay satıyor delirdi mi?”
Mehmet Özsoy’un açıklamalarının tamamı şöyle:
“Geçtiğimiz günlerde 2. Sürgün yaş çay kampanyası baladı maalesef başlar başlamaz özel sektör 1. sürgünden çok farklı bir alım politikasıyla kampanyayı açtı. Peşin para adı altında çayı 16 TL’den alıyor. Açıklanan fiyat 25.44 TL. özel sektör fırsatçılık yapıyor. Bir de şuradan bakılmalı. Vatandaşla konuşan var mı? Vatandaş deli mi? Delirdi mi vatandaş? 25 lira 44 kuruşluk çayını daha izdihama girmemişken neden gidip oraya çay satsın? Vatandaşla konuşmak lazım. Vatandaşa soruyoruz. Neden satıyor? Biz biliyoruz neden sattığını. Vatandaşın işçiye ödeyecek parası yok. Ne yapsın? 10 lira deseler de satacak. Burada sürekli vatandaşı suçlayarak biz dahil olmak üzere işin içinden çıkmaya çalışıyoruz. Bu böyle değil. Vatandaş zor durumda, işçisine ödeyecek parası yok.
“Neden bu fiyatlarla vatandaşa zulüm ediliyor?”
Daha çay başlamamışken 19 lira, 18 lira, 16 lira, ocak ayına 25, 44. Vade açıklayan özel sektör yarın çay kur, izdihama girdiğinde yani vatandaşın tamamı çaya yüklendiğinde çay kur, kontenjan yaptığında özel sektör fiyatları daha da aşağıya çekecek. Vadeleri daha da uzağa alacak. Neden satıyor? Evet siz doğru söylüyorsunuz, satmasın beklesin ama yarın başına geleceği biliyor. Bugün ocak ayına satıyorsa yarın 2027’ye satacak. Bu teklifler gelecek. 15’e satan, 16’ya satan yarın 12’ye satacak. Başına gelecekleri vatandaş biliyor. Vatandaş mecbur kaldığı için çayı bu fiyatlara satıyor.
“Vatandaş kendi problemini kendi çözecekse çay kurada gerek yok. Tarım bakanlarına da gerek yok”
Çay kur sıkışmadı diyoruz. Daha köyler çaya başlamadı ki. Ya kaos ortamı yok. Çay kur izdihama girmemişken, özel sektörün kapasitenin %10’uyla çalışırken bu fiyatlar neden var diye sorgulamak lazım, üretici neden satıyor diye sorgulamamak lazım. Üretici mecbur olduğu için satıyor. Neden bu fiyatlarla vatandaşa zulüm ediliyor? Bunun önüne nasıl geçilir tartışmamız lazım. Bunun önüne nasıl geçileceğini yıllardır söylüyoruz. Meclise giden taban fiyatıyla teklif edilen taban fiyatının altında çay satılmayacak şekilde giden teklifler geri dönüyor. Olmadık, vatandaşın aleyhine olan teklifler mecliste tartışılıyor. Vatandaş kendi problemini kendi çözecekse çay kurada gerek yok. Tarım bakanlarına da gerek yok. Sizin önerileriniz, vatandaş satmasın, beklesin. Vatandaş işçisini almış, Batum’dan, Gürcistan’dan, Afganistan’dan almış, planını yapmış. Demiş ki ben dört işçiyle aralıksız çay toplarsam şu kadar günde bitiririm. Özel sektör 16 liradan çay alıyor. Çay kurda bugün itibariyle 50 kilo kontenjan geldi. Bu adam çay nereye satacak? Bir taraftan çay beklesin, çay kur alacak deniyor. Bunu Sayın Yılmaz Katmer İl Başkanı da açıklıyor. Siyasiler açıklıyor. Evet, vatandaş bilmiyor mu çayını beklettiğinde çay kura satabileceğini? Biliyor, satamayacak. Neden? Çay kartlaşacak. Haklı olarak çay kuru neden kart çay alsın? Kötü çay niye üretelim kardeşim? Niye kartlaşmış çayı üretip çay kurun kalitesini düşürelim? Gelen çayın toplanması gerekiyor. Toplanan çay beklemez. Toplamadığın çay bozulur.
“Çözüm, taban fiyatının altında çayın alınmaması gerekiyor. Bunun için de kanun yapmak gerekiyor”
Çözüm, taban fiyatının altında çayın alınmaması gerekiyor. Bunun için de kanun yapmak gerekiyor. Farklı yöntemler de var. Çay kurun yapması gereken kapasitesini arttırmak. Şimdi çay kur bütün bölgede. Kemalpaşa, Hopa’da 30 kg. Fındıklı 50 kg. Ardeşen, Pazar çayları 50 kg. Bütün bölge 50 kg. Kontenjan yapmış. Sizin kapasiteniz olmayınca Üretici nereye satacak çayını? Bu fırsatçılara satmak zorunda. Bu fırsatçıların önüne geçmek için bir şeyler yapmak lazım. Bunun için konuşmak lazım. Bunun için siyaset üretmek lazım.
“Sizin kestiğiniz destekleme siz üreticinin Cebinden Desteklemeyi aldınız Şimdi Devlet desteği diye banka kredisini öneriyorsunuz”
AKP İl Başkanı Yılmaz Katmer Bir açıklama yapmış. Çay üreticilerinin Devlet tarafından desteklenen Bir kredi olduğunu bu kredinin 300 bin TL limitli olduğunu Faizsiz olduğunu Bunu kullanarak üretim yapmalarını öneriyor. Evet Sayın İl Başkanım Önce Üreticinin geri ödemediği Geçtiğimiz yıla kadar Aldığı bir destekleme vardı. Sizin kestiğiniz destekleme siz üreticinin Cebinden Desteklemeyi aldınız Şimdi Devlet desteği diye banka kredisini öneriyorsunuz. Bahsettiğiniz banka kredisinin Bir dekara 12.500 TL Kredi desteği var Bizim Üreticimizin ortalaması yani %80 Üreticinin 5 dekar çaylığı var. Diyelim ki Hepsinin bu krediyi kullanabildiğini düşünelim 60.000 TL 60.000 TL’nin %30’unu nakit olarak kullanıyor yani 20.000 TL’sini Nakit kullanacak Sizde yazmışsınız Geriye kalan 40.000 TL’sini gübre ve mazot olarak Kullanacak 60.000 TL ile hangi çiftçi Üretimini yapacak Diyelim ki 300.000 TL büyük bir üretici Aldı kullandı Evet Faizsiz gözüküyor ama Bunun sigortası var Bunun banka kesintisi var Anlattığınız gibi değil her şey o kadar güzel değil. İkincisi Bu bahsettiğiniz destek Dediğiniz kredi Yıllardır var Bütün üretici biliyor bunu ama kaç tane üretici çekebiliyor Hiç araştırdınız mı bunu, çekebilmesi için Herhangi bir bankadan en ufak ufak pürüzü olmaması gerekiyor Pürüzü olmayan sıkıntıda olmayan borcu olmayan üretici niye kullansın bu krediyi kardeşim önerdiğiniz Yanlış bir şey eğer Üreticiyi destekleyecekseniz Kestiğiniz desteklemeyi arttırarak geri getirin vatandaşa destek diye banka kredilerini önermeyin yıllardır ziraat bankasının çiftçiye verdiği ve bütün çiftçinin Haberdar olduğu ama alamadığı bir kredi İnsanları yanıltmayın. Evet çay üreticisi için Çok güzel anlatmışsınız Çay emekçisi Efendim yorgun gece gündüz çalışan falan filan nerede çay emekçisinin emeğinin karşılığını mı ödediniz.
“Bu gidişle çay üretimi bitecek gelecekte göreceksiniz”
Bugün 25 TL 25 TL 25 44 açıklanan çay fiyatının maliyet olduğunu söyledik hala aynı şeyi söylüyoruz 16 tl çay satan üreticinin kazandığını düşünüyorsunuz bu gidişle çay üretimi bitecek gelecekte göreceksiniz bugün çay tarlasını toplamayan insanlar var çünkü hesabını yapıyor işçiye verdiği para ve gübreye verdiği paranın sonunda cebinden çıkan miktar var zararına üretim yapıyor kolu komşusuna ayıp olmasın diye üretim yapan insanlar var nereye kadar yapacak bu üretimi bu politika insanları çay üretiminden vazgeçirecek böyle güzel anlatarak insanları banka kredisine yönlendirerek değil kestiğiniz desteklemeyi üstüne koyarak tekrar getirin ve çay kanununu taban fiyatında çay alımını engelleyen özel sektöründe bu piyasada vatandaşın lehine vatandaşın içinde yarışacağı bir politika üretim ve sizin de içinde olduğunuz özel sektör özellikle söylüyorum yani vatandaşı suçluyorsunuz vatandaşa yol gösteriyorsunuz, önce yoldaşlarınıza arkadaşlarınıza özel sektör fabrikalarına yol gösterin örnek olun siz taban fiyatının altında çay almayın örnek olun yılmaz katmer fabrikasında 25.buçuğa peşin fiyata çay alıyor diye örnek olun biz yolu gösteririz” ifadelerini kullandı