Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SES “CEZA YÖNETMELİĞİNİ KABUL ETMİYORUZ”

SES, Aile Hekimliği Sözleşme

SES, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği” ne tepki gösterdi.

“CEZA YÖNETMELİĞİNİ KABUL ETMİYORUZ” 

Gençağa Karafazlı

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde bugüne kadar her değişiklikte geriye gidilmiş hak kayıpları hatta cezalandırmalar oluşturduğunu ifade eden Samsun sağlık emekçileri sendikası (SES) şube başkanı Aysel Ocak yaptığı yazılı açıklamada; 

YILMADAN EMEK VERMEYE DEVAM EDİYORUZ: İki yılı geçkin süredir canını ortaya koyarak sağlık hizmeti sunan, hakları ödenmeyen, sorunları maskelenen, kaybettiği 400’den fazla meslektaşı için Covid-19’dan kaynaklı hayatını kaybettiğini ispata zorlanan, tüm bunlara rağmen yılmadan, durmadan emek vermeye devam eden sağlık emekçileriyiz. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde bugüne kadar her değişiklikte geriye gidilmiş hak kayıpları hatta cezalandırmalar oluşturulmuştur.”

 

SAĞLIK EMEKÇİLERİ İLE ADETA DALGA GEÇİLİYOR: Yeniden düzenlenen yönetmenliklerle çalışma barışının bozulduğunu belirten Ocak açıklamasında şu gör görüşlere yer verdi. Uzun zamandır masada olan, her geçen yıl hak kayıplarının görmezden gelindiği gerçeğine rağmen büyük bir beklentiyle, vaatlerle hak kayıplarını gidereceği söylenen aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği, 30.06.2021 tarihinde yeniden yayınlanmıştır. Sonuç ise beklenti ve taleplerimizin karşılanması bir yana bir öncekinden daha da kötü bir düzenleme olmuştur. Adeta sağlık emekçileriyle dalga geçilmiştir.

Birinci basamak sağlık hizmetleri alanında yaşanan sorunların çözümsüz bırakılması, pandemiyle birlikte artan iş yüküne rağmen sayıları aynı kalan ASM çalışanlarınca yürütülmeye çalışması, çalışma kurallarının en temel insan hak ve hürriyetlerini ihlal eden yönetmeliklerle yeniden düzenlenmesi çalışma barışını bozmuştur.”

“EMEĞİMİZİN YOK SAYILMASINA KARŞI ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANACAĞIZ: Sağlık emekçilerinin taleplerinin yok sayıldığı ve dayanak güçlerinin kalmadığını belirten Aysel Ocak ”Söz konusu yönetmeliğin geri çekilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 16 ve 27 Ağustos tarihlerinde iş bırakmıştık. O günden bu zamana ceza yönetmeliği geri çekilmemiştir. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları istifa etmeye ve birinci basmak sağlık hizmetlerinden çekilmeye başlamıştır.

Acil önlem alınmazsa birinci basamak sağlık hizmetleri yürütülemeyecek hale gelecektir. Toplu sözleşme mutabakatında tüm kamu emekçileri gibi birinci basamakta çalışan sağlık emekçilerinin talepleri de yok sayılmıştır.  Sorunlarımızın çözümü için üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan başka çaremiz kalmadığı gibi bizim ve emeğimizin yok sayılmasına dayanacak gücümüz de kalmamıştır.”

ARTIK NEFES ALMAKTA VE YAŞAMAKTA ZORLANIYORUZ: halkın sağlık hakkıyla ilgili kaygılarının olduğunu söyleyen Ocak “Komşularımız, arkadaşlarımız, hemşerilerimiz, dostlarımız, her başınız sıkıştığında arayıp danıştığınız, ne kadar çok çalıştığımızı gördüğünüz için halimize üzüldüğünüz bizler, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri tüm ülke gibi artık nefes almakta ve yaşamakta zorlanıyoruz. Tıpkı sizin gibi enflasyonla, vergi yüküyle, hayat pahalılığıyla daha da yoksullaşıyoruz. Çalışma koşullarımızın iyileşmesi ve sizlerin daha nitelikli sağlık hizmetinden faydalanmanız için mücadele ederken sizin desteğinize çok fazla ihtiyaç duymaktayız. Bizleri tanıyorsunuz. Gerek ASM’lerin eşiğinden adımınızı attığınızda tanışıyoruz sizlerle, gerek aşı talebimizle, pandemi sırasında halkın sağlık hakkı korunsun diye verdiğimiz mücadeleyle sosyal medyadan, gerek aşı odasından iki senedir sağlık hizmeti sunmak, bir yurttaşımızı bile önlenebilir bu hastalık yüzünden kaybetmemek için durmadan gayret sarf ettik. Bunun karşılığı ise kullandırılmayan izinler, budanan haklarımız oldu. Üstüne üstlük şimdi yeni bir yönetmelik yayınlayan Bakanlık, mevcut haklarımızı bile budamakta, halkın sağlık hakkıyla ilgili kaygılarımızı, aşılar ve diğer sağlık hizmetleriyle ilgili taleplerimizi ve kendi sorunlarımızı sizlere ulaştırmayı yasaklamaktadır. 

BÖYLE DÜZENLEMEYİ KABÜL ETMİYORUZ: Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçi noktasına getirilmiş, kölelik sistemine taşınmıştır. Aynı zamanda başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren Aile Sağlığı Merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir”

AİLE HEKİMLİĞİ ÖDEME VE SÖZLEŞME YÖNETMELİĞİ BİR AN ÖNCE GERİ ÇEKİLMELİ: Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesi bu yönetmelikle sona erdiğini ifade eden Aysel Ocak sözlerini şu şekilde tamamladı.

“Yeni yönetmelik ile sözleşme yenilme ve fesih yetkisi İl Sağlık Müdürlüklerine verilmiş olup zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler, tüm hukuk kuralları çiğnenerek verilmiştir.

Entegre Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının en temel insani hakkı olan sağlık iznine göz dikmişlerdir. Yani çalışan hasta da olsa kanser de olsa, kaza da geçirse, raporlu da olsa 5 nöbet tutamazsa sözleşmesi fesih edilir denilmektedir.

Oysa Aile Sağlığı Merkezi çalışanları yaptıkları özverili çalışmaya salgında da devam etmiş, COVID-19 aşılamasının büyük bir çoğunluğu ASM’lerde uygulanmıştır.  Ancak aile hekimliği çalışanları 10 yıldır %60 gelir erimesi yaşarken, özlük haklarını kaybederken bütün itirazlara, başvurulara rağmen düzenleme yapılmadığında aylık 1000-1500 TL arası gelir kaybı olacağı ortaya çıkmıştır.

Aile sağlığı çalışanı açığı tüm ülkede %15 oranında devam ederken, teknik ve eğitim alt yapısı olmadan bu kadar büyük bir iş yükünün pandemi döneminde pozitif performans adı altında negatif olarak verilmesini kabul etmiyoruz.

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme yönetmeliği bir an önce geri çekilmeli ve günün koşullarına göre sağlık emek ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak yeniden düzenlenmelidir.

Buradan bir kez daha yetkililere sesleniyoruz ve taleplerimizi haykırıyoruz. Bu taleplerimizle yürüttüğümüz mücadele haklarımızı alana, söz konusu yönetmelik iptal olana kadar devam edecektir.”