Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşkencedere Vadisi’ne iki yıl sonra bilirkişi kararı

İşkencedere Vadisi’ndeki taş ocaklarına
İşkencedere Vadisi’ndeki taş ocaklarına karşı köylüler, 2019 yılında dava açtı. Mahkeme tam 2 yıl sonra 13 Eylül 2021 tarihinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Gençağa Karafazlı

RİZE – İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocaklarına karşı 2019 yılında dava açan köylülere mahkemeden karar çıktı.

Buna göre “ÇED gerekli değildir” kararına karşı 25 Eylül 2019 yılında işlemin iptali isteğiyle Rize Valiliği’ne karşı açılan davaya, mahkeme tam iki yıl 13 Eylül 2021 tarihinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

İlgili bakanlık tarafından Turizm alanı ilan edilen ve koruma altına alınan İkizdere’nin eskencidere vadisinde Cengiz inşaatın İyidere lojistik liman inşaatı için taş ocağı yapma çalışmalarına karşı vatandaşlar çadır kurarak 135 günden beri direnirken Rize idare mahkemesinde ilginç bir karar çıktı.

Eskencidere vadisinde yapılan taş ocağı ile ilgili oluşturulan bilirkişi heyetinin 13 eylül Pazartesi günü vadiye giderek çalışma yapacağı açıklandı.

“RİZE VALİLİĞİ ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI VERMİŞTİ”            

Vatandaşların karşı çıktığı 2 büyük taş ocağının açılacağı Eskencidere vadisi Cevizlik köyündeki Bazalt ocağı için köylüler 2019 yılında dava açmıştı.

Davacı köylülerin adına Av. Yakup Şekip Okumuşoğlu tarafından İkizdere- Cevizlik Köyünde SR Tarım Turizm İnşaat Yatırım Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan,  Bazalt Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Rize Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından verilen ’’Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’’ Kararına karşı 25.09.2019 tarihinde işlemin iptali isteğiyle Rize Valiliğine karşı açılan davaya mahkeme tam 2 yıl sonra 13.09.2021 tarihinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Öte yandan Mahkemenin bilirkişi ataması yapması için davacı Avukatlarının iki ayrı başvurusunun bulunduğu öğrenildi.

Rize İdare Mahkemesi tarafından belirlenen bilirkişi heyeti ise;Gümüşhane Üniversitesinden, Kastamonu Üniversitesinden, Trabzon Valiliği ve Maçka İlçe Tarım Müdürlüğünden 7 kişilik akademisyen ve bürokrattan oluşacak.

RIZE-DHA
RIZE’NIN KUCUKCAYIR KOYUNDE YAPIMI SUREN HES INSAATI SIRASINDA DINAMITLE YAPILAN PATLAMALAR ANDON ICME SUYU VE ARITMA TESISINE ZARAR VERDI. RIZE BELEDIYE BASKANI HALIL BAKIRCI, SU KAYBININ YASANDIGI DEPOLARDA INCELEME YAPTI.
FOTO:MUHAMMET KACAR RIZE-DHA

“TONLARCA DİNAMİT PATLATILACAK 20 MİLYON TON TAŞ ÇIKARILACAK”

Cengiz inşaat İyidere hazar mahallesinde denizi doldurarak yapımını üslendiği bölgenin en büyük lojistik liman inşaatına taş temin etmek için koruma altına alınan 250 ekolojik vadiden biri olan Eskencidere vadisinde yaklaşık 5 aydan beri taş ocağı yapmak için çalışmalar sürdürüyor.

Cengiz inşaatın çalışma sürdürdüğü ormanlık alanda bugüne kadar binlerce ağacı iş makineleri ile yok ettiği gerekçesiyle vatandaşlar 5 aydan beri çeşitli eylemlerle tepki göstererek taş ocağı çalışmalarının durdurulmasını istiyor.

Koruma altında bulunan Eskencidere vadisinde taş ocağı yapılması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11. Bölge müdürlüğü tarafından 98 Hektarlık alanda Ruhsat aldı.

Bakanlığın ruhsat aldığı 13.5 Hektarlık alanda yalnızca eskencidere vadisinde bulunduğunu iddia ettiği Bazalt Taş alınması için çalışıma yapılacağı duyurulmuştu.

Bahse konu taş ocağından 3 yılda 20 Milyon ton taş Cengiz inşaatın lojistik liman yapacağı İyidere de Deniz üzerine dolgu malzemesi olarak taş doldurulacak.

Ulaştırma ve alt yapı bakanı Adil Karaismailoğlu taş ocağına karşı çıkan vatandaşlarla İkizdere de yaptığı bilgilendirme toplantısında vadide yapılacak olan çalışmanın 3 yıl tamamlandıktan sonra tahrip edilen ormanlık alanın yeniden ağaçlandırılacağını çevreye zarar vermeyeceklerini çalışma esnasında patlatılacak olan dinamitler nedeniyle yok olacak olan 700 arı kovanının masraflarını da karşılayacaklarını açıklamıştı.

“AKADEMİK HEYET YETERSİZ İTİRAZ ETTİK”

Ülkenin bir çok bölgesinde doğanın talanına karşı çıkan vatandaşların avukatı olarak bilinen Av. Yakup Ş.Okumuşoğlu  ,mahkemenin oluşturduğu bilirkişi heyetinin akademik olarak yeterli olmadığını bu nedenle oluşan heyete karşı çıktıklarını ifade ederek şunları söyledi;

“Rize İdare Mahkemesi İkizdere’de yargıya intikal etmiş üç taş ocağı için keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Mahkemenin bu kadar uzunca bir süre sonra karar vermesi kabul edilebilir bir durum değildir vadide ortaya çıkan görüntüyü görüyoruz doğanın nasıl talan edildiğine dair. Bu karar gecikmiş bir karardır.

Bu taş ocaklarından biri Cevizlik taş ocağının 1 km kadar kuzey batısında Şimşirli ve Ayvalı köyleri arasında devam eden Şimşirli Taş ocağı, bir diğeri Cevizlik taş Ocağı’nın bitişiğinde henüz işletmeye geçmemiş Cevizlik Bazalt Mermer Ocağı adlı taş ocağı, sonuncusu da kamuoyunda tartışılmaya devam eden Cevizlik Taş Ocağı.

Aynı gön saat 9:00 da Şimşirli taş ocağının, saat 10:00 da Cevizlik Bazalt Mermer Taş Ocağı’nın, saat 11:00 da ise tartışmaları devam eden Cevizlik taş Ocağı keşfi planlanıyor.

Biz mahkemenin oluşturduğu bilirkişi heyeti ile ilgili görüşlerimizi bildirdik. Dedik ki bu oluşan heyet akademik olarak yeterli değil.

Bu itirazlarımız henüz bir sonuca bağlanmadı. Bilemiyoruz belki de mahkeme 12 Eylül’e kadar bizim bu itirazımızı yerinde bulur keşif iptal edebilir.