Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yusufeli halkından kura tepkisi: Mezarlık değil ev istiyoruz, hakkımızı helal etmiyoruz

Gençağa Karafazlı-Hüseyin Altun ARTVİN

Gençağa Karafazlı-Hüseyin Altun

ARTVİN – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Artvin’in Yusufeli ilçesinde baraj nedeniyle taşınmak zorunda kalanlar için, “Yeni Yerleşim Yeri 2638 adet Konut Hak Sahipliği Konut Belirleme Kurası” Karakucak Güreş Sahası’nda gerçekleştirildi.

Yusufelili halkı kura çekimleri sonrası “Mezarlık değil ev istiyoruz” diyerek kura çekimleri sonrası protesto eylemi gerçekleştirdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a seslendi.

‘CUMHURBAŞKANIMIZ 21. ASRIN İLÇESİ YAPACAĞI DEMİŞTİ’

Yürüyüş boyunca “Vur vur inlesin TOKİ dinlesin”, “Vur vur inlesin siyasiler, belediye başkanı dinlesin”, “Mezarlık değil ev istiyoruz” sloganları atanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Sayın Cumhurbaşkanım siz Yusufeli’ni 21. asrın ilçesi yapacağız dediniz Yusufeli yaşanılamaz bir ilçe oldu. Duyun sesimizi Sayın Cumhurbaşkanım” diye seslendiler.

Atatürk Anıtı önüne toplanan protestocular, burada basın açıklaması yaptı. Protestocular adına basın açıklamasını avukat Ali Yiğit okudu.

Baraj nedeniyle sorunlar yaşadıklarını, 19 köyün kısmen ya da tamamen su altında kaldığını söyleyen Ali Yiğit, “Ancak bugüne kadar o köylere de herhangi bir çözüm bulunamadı yine şimdi Yusufeli halkı merkezde birçok sorun yaşadı. Viyadükler yapılırken kule vinçler insanların balkonlarına girdi. Biz sessiz kaldık. Ne için kaldık devleti bize şefkatini gösterir. Yeni ilçe yerinde bize istediğimiz, arzu ettiğimiz şekilde evler verir diye. Ancak birçok soruna sustuk, içimize attık bağrımıza bastık ancak biz bağrımıza bastık” ifadelerini kullandı.

‘HALK ÜÇÜNCÜ BÖLGEYİ İSTEMİYOR, HARABE HALİNE GELMİŞ’

Bodrum ve zemin katlarının kuraya dahil edilmeyeceği sözü verildiğini dile getiren Yiğit, şunları söyledi:

“Bugün bakıyorum ki değil bodrum ve zeminleri halk kendilerini ve üçüncü bölgeyi komple istemiyor. Neden, 3 yıl, 2 yıl önce yapıldığı için harabe haline gelmişler. Dolayısıyla üçüncü bölgeyi komple istemiyor. Zaten üçüncü bölgeye o zaman yapıldığında halk somut olarak gördüğünde eleştirilerini dile getirdikten sonra yeni yapılan etap, biraz daha eleştirileri dikkate alarak yapıldı. Dolayısıyla birçok konut üretildi. Şimdi üçüncü bölgenin yerine yeniden konut üretimi yapılabilir. Çok zor iş değil. Görüyorum ki burada uzlaşı olarak üçüncü bölgeye kimse istemiyor. Devlet yetkililerinin zemin diye adetli yerler zemin değil bodrum. Çünkü yeraltına 10 metre gidiyor.”

‘BURADA İNSANLARIN CAN GÜVENLİĞİ YOK’

Bölgedeki yağışlar nedeniyle bodrum katların güvenli olmadığını belirten Yiğit, “O bodrumlarda insanların can güvenliği yok. Gece seller olduğu zaman camdan içeri girecek. Biz burada çok zaman yaşadık. Bu meyilli arazide orada bodrum da on kat topraktan aşağıda insanın kalması mümkün değil. İnsan eşyasını bile bırakmaz orada. Dolayısıyla gördükçe 13-14 Temmuz’da çekilen kurada bize reva görülen bunlar. Arkadaşlar herkesin birçok çok sorunu var ancak biz bu sorunlarımızı birlikte olarak çözebiliriz ama bağcı değil üzüm yiyeceğiz, bağcıyı dövmeyeceğiz” dedi.

‘YUSUFELİ HALKININ SORUNLARINI BAKANLARA İLETİELİM’

Bölgeye gelen bakan ve bürokratlara halkın sorunlarının anlatılması gerektiğini vurgulayan Ali Yiğit, şöyle devam etti:

Yusufeli’de yaşayan Ahmet Çelik, “Cumhurbaşkanımız Artvin’in Yusufeli ilçesinde 21. asrın ilçesi yapılacak dedi. Halk yaşadığı topraklarını, mezarlarını, ekmek teknelerini, köylerini ve arazilerini barajdan dolayı devletine verdi. Yeni kurulan ilçede çekilen kura sonucu zemin katların kötü ve yaşanmaz dolduğu gerçeği ile karşılaştık bu kabul edilemez” dedi.

Eylem sırasında vatandaşlar, “Halk burada Çevre Bakanı nerede? Çevre Bakanı çekilişe neden gelmedi?” şeklinde sitemde bulundu.

Eyleme katılanlardan bazı kişiler, “Biz hakkımızı arıyoruz, zemin katları istemiyoruz. Zemin katlar olduğu için Yusfeli’ni terk edeceğiz” derken bir kişi ise “Cumhurbaşkanım Yusufeli’ni modern bir ilçe yapacağız dediniz ola ola zemin bir ilçe oldu. Barajı yaparken lütfen bizi betona gömmeyin. En yüksek baraj diyorsunuz dünyaya haykırıyorsunuz, siyasi geleceğinizi de ona bağladınız o da belli ama beni yok etme Sayın Cumhurbaşkanım. 5. kattaki evimi alıyorsun, fiyatını da sen belirliyorsun sonra da orada bana yine zemin katı sen veriyorsun. Ben kimim o zaman, ben var mıyım? Varsam eğer hakkımı ver Sayın Cumhurbaşkanım lütfen” diye konuştu.

Devletin ilçeye yatırım yapmadığını söyleyen bir kişi de “10 küsur yıldır mağduruz, 40 yıldır yatırım gelmiyor ilçeye niye, baraj olacak diye. 40 yıldır devlet vergi aldı ama yatırım yapmadı. Birikmiş alacaklarımızı yeni ilçede suni affet kapsamında gerekirse evlerin ve iş yerlerinin bedava verilmesini istiyoruz. Pozitif ayrımcılık istiyoruz. Bu insanlar devletine bağlıdır, hakkını istiyorlar. 7 yaşından 77 yaşında kadar insanların talebi bu” ifadelerini kullandı.

‘YERİMİZİ YURDUMUZU BEDAVA ALDILAR HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaşananlardan haberi olmadığını öne süren bir başka Yusufelili “Yerimiz yurdumuzu da bedava aldılar, istediği fiyata yesen de bu yemesen de bu dediler. Biz hakkımızı helal etmiyoruz, zehir zıkkım olsun. Bizim isteklerimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza ulaştırmadılar, dilekçemizi Cumhurbaşkanı’na vermediler. Cumhurbaşkanı haberi olsa bizi bu halde bırakmaz” dedi.

‘CUMHURBAŞKANINDAN BİZE SAHİP ÇIKMASINI İSTİYORUZ’

“Daha önce yaşadığımız kattan bodruma nasıl ineriz” diyen bir kişi, “Cumhurbaşkanı’nın da bizlere sahip çıkmasını istiyoruz. Zemin katları istemiyoruz, mağduruz. Kattan zemin kata nasıl inebiliriz. Biz çok bir şey istemiyoruz, sadece biz vaat edilen hak sahipliğini devletimizden istiyoruz” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN TEMELİNİ TELEKONFERANSLA ATMIŞTI

410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu´nun en büyük nehirlerinden Artvin´deki Çoruh Nehri üzerinde, 26 Şubat 2013 tarihinde, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferansla temeli atılan Yusufeli Barajı ve HES projesi inşaatında çalışmaların sonuna gelindi.

Çoruh Nehri üzerinde 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye´nin en yüksek, dünyanın ise ‘çift eğrilikli ince kemer baraj tipi’ kategorisinde 3´üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı´nda yıl sonunda su tutulmaya başlanacak ve elektrik üretimine geçilecek.

YENİ İLÇE KURULDU YUSUFELİ TAŞINACAK

150 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7’nci kez taşınmaya hazırlanan Yusufeli, Yansıtıcılar mevkisinde 150 hektarlık alanda 3 bölgede yeniden inşa edildi.

Taşınmaya hazırlanan ilçenin yeni yerleşim yerindeki inşaat çalışmaları da tamamlandı. Bölge halkı, su altında kalacak ilçeye veda etmeye hazırlanırken, Yusufeli’nin sonbaharda yeni yerine taşınacağı açıklandı.

KURALARDA 2 BİN 638 KONUTUN HAK SAHİPLERİ BELİRLENDİ

İlçede halkın yeni yaşam ve iş yeri alanları ise kurayla belirlendi. Karakucak Güreş Sahası’nda TOKİ Başkanlığı ile DSİ Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, noter huzurunda 5 otel, 3 akaryakıt istasyonu, 258 iş yeri ve 2 bin 638 konutun hak sahipleri belli oldu.

21 gün becayiş hakkı tanınacak hak sahipleri, 2 ay sonra yeni iş ve yaşam alanlarına taşınacak.

Kura töreninde konuşan Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Yusufeli için önemli bir gün olduğunu belirterek, “Büyük bir sabır ve fedakârlık gösteren sevgili Yusufelili hemşerilerim yaşanan bu zorlu süreçte Yusufeli halkı her zaman devletinin ve milletinin yanında oldu” dedi.

“Sayın Cumhurbaşkanımız talimatlarıyla tüm kurumlarımız Yusufeli için seferber olmuş vaziyettedir” diyen Doruk, “Devletimiz tüm imkanlarıyla buradadır. Amacımız vatandaşımızın süreçten en yüksek faydayı sağlaması yönündedir. Yusufeli için en iyisini yapmak öncelikli görevimizdir. Yusufeli’ne hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.