Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın öncülüğünde, Trabzon’un kadim değerlerine dikkat çekmek, kültür ve sanat hayatını öne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen ‘Trabzon: Bir Şehir Günleri’ etkinliğinin ikinci gününde, Ganita ve Faroz’da söyleşi ve belgesel gösterimleri yapıldı.

480360E2 0C0D 4192 A3Ba 847091130D16
Ortahisar Belediyesi’nin, Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği ile birlikte düzenlediği ‘Trabzon Şehir Günleri’ etkinliği devam ediyor. İkinci gün etkinliklerinde, kentin kültürel hafızasında önemli yer tutan Ganita’da denizle iç içe söyleşilerin yanı sıra Mert Gökalp’in ‘Boğazın Prensi: Lüfer’ belgeseli ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Bellek Atölyesi tarafından ‘Kent Belleğinde 3 Bina Hikayesi: Eski Belediye Binası, Suluhan, Eski Türk Hava Yolları Binası’ adlı belgesel gösterimleri yapıldı.
Ganita’daki programlara Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, önceki dönem Trabzon Belediye Başkanı ve CHP Milletvekili Volkan Canalioğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Celal Akaç, Mustafa Özer İskender ve Ernul Arslan, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz, Belediye Meclis üyeleri, Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği üyeleri ile davetliler katıldı.

Ae43E5A3 255B 431F 8B87 824F08Dcddc6

‘BOĞAZIN PRENSİ: LÜFER’ BELGESELİ İLGİYLE İZLENDİ

Ganita’da yapılan etkinliklerde ilk olarak, yönetmenliğini Mert Gökalp’in yaptığı ‘Boğazın Prensi: Lüfer’ belgeselinin gösterimi yapıldı. Gökalp, gösterim öncesi ‘Boğazın Prensi: Lüfer’ belgeselinin ortaya çıkış hikâyesini anlattı. Daha sonra, tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan lüfer balığına odaklanan ve balıkçı, aktivist ve kentte yaşayan insanlarla yapılan görüşmelerin de yer aldığı belgesel, büyük bir ilgiyle izlendi.
Katılımcıların beğenisini kazanan belgesel gösteriminin ardından Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özer İskender, Ganita’nın Trabzon’da neredeyse herkesin güzel anılarına ev sahipliği yaptığını ifade etti. “Ganita, Trabzon’un mihenk taşıdır. Kültürümüzde önemli bir yere sahiptir” değerlendirmesinde bulunan İskender, belgeselin yönetmeni Gökalp’e teşekkür ederek, “Dünyanın insan eliyle katledildiği bu noktada gösterimi gerçekleştirilen belgeseli çok anlamlı ve değerli buluyorum” diye konuştu.

4912984F 75Ea 4013 9700 Eb2270A98A39

‘KARADENİZ’İN ELLERİ: DENİZİ, KÜÇÜK BALIKÇI KURTARACAK’ SÖYLEŞİSİ
Etkinlik, Tan Morgül ve Mert Gökalp’in konuşmacı olduğu ‘Karadeniz’in Elleri: Denizi, Küçük Balıkçı Kurtaracak’ başlıklı söyleşi ile devam etti. Denizlerdeki vahşi avlanma yöntemlerinin tehlikelerine dikkati çeken Mert Gökalp, bu yöntemin balık popülasyonu ve çeşitliğini, ciddi ölçüde azalttığını ifade etti.
“Bu coğrafyanın, tuttuğu küçük balığı denize geri bırakacak vicdanlı, saygılı balıkçılara ihtiyacı var” diyen Gökalp, şöyle konuştu:
“Trabzon için en önemli canlı, hamsidir. Yağ oranı ve besin değeriyle, çok özel bir balıktır. Fakat ‘Biz hamsiye nasıl davranıyoruz?’ diye baktığımızda, hamsi, geçmişte bahçelerimizde gübre olarak kullanılmış. Şimdi de avlanan hamsinin yarısını fabrikalara gönderip balık unu yapıyoruz. Neden biz de sardalya gibi hamsiyi konserve haline getirip tüketime sunmuyoruz?”
Tan Morgül ise Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde sadece bir balık reçetesi olduğu ve bunun da hamsi olduğu bilgisini paylaştı. Endüstriyel avcılığın sürdürülebilir olmadığını belirten konuşmacılar, küçük balıkçıların kooperatifleşme yoluyla yerel yönetimler tarafından korunabileceğini ifade ettiler.
Söyleşinin sonunda Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Gökalp ve Morgül’e hediye takdim etti.

88F123Ce 1Ad8 4263 8A80 160E74F9F95F

PROF. ALGAN, DENİZLERİN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU TEHLİKELERE DİKKAT ÇEKTİ
‘Trabzon: Bir Şehir Günleri’ etkinliği, moderatörlüğünü Özlem Şendeniz’in yaptığı “Kara’dan Öte; Karadeniz’in Mavisini Konuşmak” konulu söyleşiyle devam etti.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın da katıldığı söyleşide Prof. Dr. Nesrin Algan, Türkiye denizlerindeki yaşamın giderek yok olduğuna dikkat çekti. Katılımcıların büyük bir ilgiyle izlediği programda Prof. Algan’ın, “Deniz ve okyanuslar bizim temel oksijen kaynağımız. Dolayısıyla denizi öldürürseniz, ekosistemi yok edersiniz. Gezegenin 9 sınırı var ve biz bu 9 sınırın 6’sını aşmış durumdayız, yok oluşa doğru gidiyoruz! Bu gezegenin temel yaşam destek sistemi denizlerdir, insanlar bunu görmedikçe yok oluyoruz. Tabii bu konuda yerel yönetimlere çok yüklenmemek gerektiğini düşünüyorum çünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde, yerel yönetimlerin eli kolu bağlanıyor” tespiti söyleşiye damga vurdu.
Prof. Algan, daha sonra Karadeniz adının ortaya çıkış hikâyesini anlattı. Kara kelimesinin kuzey anlamına geldiğini ifade eden Algan, Karadeniz’in zor bir deniz olduğunu, özellikle savaş konularında ciddi anlamda sorun taşıdığını ifade etti.
Algan ayrıca, “Ukrayna Savaşı ülkede bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali nedeniyle Karadeniz kıyıları için yeni bir Çernobil olmaya namzet” diyerek bir tehlikeye de dikkat çekti.
Başkan Kaya, söyleşinin ardından Prof. Algan’a teşekkür ederek, hediye takdim etti.

C118C494 0721 4A67 83D8 59D901D7B7Ee

TRABZON’UN SİMGE YAPILARINDAN ÜÇ BİNANIN HİKÂYESİ ANLATILDI
Ganita’da düzenlenen etkinliklerde son olarak, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Kıymet Sancar Özyavuz, Özlem Aydın, Aysun Aydın Sancaroğlu’nun konuk olduğu, KTÜ Mimarlık Bölümü Bellek Atölyesi #hatırla(ma) çalışmaları kapsamında hazırlanan “Kent Belleğinde Üç Bina Hikâyesi: Eski Belediye Binası, Suluhan, Eski THY Binası” belgesel gösterimi ve söyleşisi gerçekleştirildi.
Öğretim üyeleri, “Kent Belleğinde üç bina hikâyesi: Eski Belediye Binası, Suluhan, Eski THY Binası” belgeselinin hazırlık sürecindeki aşamalarla ilgili bilgiler verdi. Özlem Aydın, “Bu üç bina, geçmişten bugüne kadar Trabzon’un önemli değerleri arasında yer, almış kentin belleği hakkında ciddi bilgiler barındıran ve Trabzon halkının tarihten bu yana buluşma noktaları olan yerlerdi. Bu belgeseli hazırlarken kentlilerin hikâyelerine de yer verdik ve kentimizin ortak hafızası olan binaları inceledik” diye konuştu.

69C8Bf37 7D4C 4150 9011 E4D776113612

2. GÜN ETKİNLİKLERİ, ‘FAROZ KESMESİ’ SÖYLEŞİSİ İLE TAMAMLANDI
‘Trabzon: Bir Şehir Günleri’ etkinliğinin ikinci gün programları, ‘Faroz Balıkçıları ve Faroz Kesmesi’ne dair’ isimli söyleşiyle tamamlandı. Faroz Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen programa Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Özer İskender ve çok sayıda davetli katıldı.
Trabzon Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Faroz Kolbastı Derneği Başkanı Ferdi Sakallıoğlu yönetiminde gerçekleştirilen söyleşide Trabzon Merkez Su Ürünleri Faroz Balıkçı Barınağı Kooperatif Başkanı Mehmet Candeğer, balıkçı Mustafa Çakır ve CHP Ortahisar Meclis Üyesi Ahmet Yılmaz kıyı balıkçılığında yaşanan sorunlardan bahsetti. Bölgede deniz dolgularının avlanma sahalarını kısıtladığını kaydeden konuklar, özellikle Beşirli’deki deniz dolgusunun balıkçılar için büyük bir tahribat yarattığını dile getirdiler. Yalı (Faroz) Mahallesi’nin eski muhtarı Filiz Hardaloğlu balıkçılık ve mahalle kültürüne dair anlatılarda bulunurken, Ferdi Sakallıoğlu da ‘Faroz Kesmesi’nin doğuşunu ve zaman içerisindeki değişimini paylaştı.
‘Trabzon: Bir Şehir Günleri’ etkinlikleri, bugün Akoluk Köy Ürünleri Pazarında yapılacak çeşitli programlarla tamamlanacak.