Saadet Parti Ortahisar İlçe Başkanı Burak Turhan “Hükümetin açıkladığı çay fiyatı ile çay üreticisine emeğe ve toprağa karşı işlenmiş açık bir zulümdür”
Haber: Gençağa KARAFAZLI
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı yaş çay alım fiyatını 25 TL 44 kuruş olarak açıklamasının ardından tepkiler devam ediyor. Saadet Partisi Trabzon, Ortahisar İlçe Başkanı Burak Turhan, “Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı yaş çay alım fiyatını 25 TL 44 kuruş olarak açıklayıp bu fiyatla birlikte çay üreticisine adeta bir darbe daha vurmuştur. 6,5 TL’lik artış akılla, vicdanla, izahla açıklanamaz. Bu karar, üreticiyi üretimden soğutan, kırsalı kaderine terk eden emeğe ve toprağa karşı işlenmiş açık bir zulümdür” dedi
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı yaş çay alım fiyatını 25 TL 44 kuruş olarak açıklamasının ardından başlayan tepkiler devam ediyor. Bazı Ziraat odaları, çay üreticileri ile bazı siyasi parti temsilcilerinin tepkilerinin ardından bu kez Saadet Partisi Trabzon, Ortahisar İlçe Başkanı Burak TURHAN tepki gösterdi.
“Bu fiyat emeğe ve toprağa karşı işlenmiş açık bir zulümdür”
Hükümetin açıkladığı çay fiyatı ile çay üreticisine adeta bir darbe daha vurduğunu belirten Turhan, “Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı yaş çay alım fiyatını 25 TL 44 kuruş olarak açıklayıp bu fiyatla birlikte çay üreticisine adeta bir darbe daha vurmuştur. Üstelik geçtiğimiz yıl kilogram başına 2 TL olarak verilen destekleme primi bu yıl tamamen kaldırılarak üretici sahipsiz bırakılmıştır.
Mazot, gübre, ilaç, elektrik ve işçilik başta olmak üzere tüm girdi maliyetleri her geçen yıl katlanarak artmaktadır. İşçi yevmiyeleri 3000-3500 TL bandına çıkmışken, üreticinin yıllık maliyeti enflasyonla birlikte katbekat yükselmişken, yaş çayda yapılan sadece 6,5 TL’lik artış akılla, vicdanla, izahla açıklanamaz. Bu karar, üreticiyi üretimden soğutan, kırsalı kaderine terk eden emeğe ve toprağa karşı işlenmiş açık bir zulümdür.
Bugün geldiğimiz noktada çay üreticisi artık borçla üretim yapar hale gelmiş, bırakın kazancı, ayakta kalabilme mücadelesi verir duruma düşürülmüştür. Devletin yapması gereken üreticinin yanında durmak, onu ayakta tutacak bir fiyat politikasıyla güvence sağlamaktır. Ancak ne yazık ki açıklanan fiyat, bu sorumluluğun tamamen terk edildiğini göstermektedir. Biz bu karara kesin bir dille karşı çıkıyoruz. Üreticinin sesi olmaya, emeğin hakkını savunmaya devam edeceğiz. Çay üreticisi sahipsiz değildir. Bu yanlıştan dönülene kadar susmayacağız. Bu fiyat derhal revize edilmeli, destekleme primi yeniden uygulanmalı ve çay üreticisinin alın teri hak ettiği değeri bulmalıdır” dedi.