Türkiye genelinde olduğu gibi Karadeniz’in dağları yaylaları HES,Taşocakları,dere ıslahi ve maden arama çalışmalarıyla her geçen gün bir bir yok edilirken bu konuyla ilgili bugüne kadar hiç bir bilimsel çalışma ve ya açıklama yapmayan RTEÜ den ilginç bir çalışma yapıldığı ortaya çıktı.
RTEÜ, TÜBİTAK destekli projesi ile madencilik sektöründe dolguların kalite ve performansının artırılması için çalışmalara başladı. Projeye Kanadalı akademisyen Doç. Dr. Othman Nasir destek veriyor.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) TÜBİTAK 2221 Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı kapsamında hazırladığı proje ile madencilikte kullanılan dolguların kalite ve performansının artırılması için çalışmalara başladı. RTEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Erol Yılmaz’ın yürütücülüğünde hazırlanan proje ile madencilik sektöründe sıklıkla kullanılan çimentolu macun dolguların atıklardan kaynaklı performans sorunlarının, çimento maliyetlerinin ve çevresel etkilerinin azaltılması amaçlanıyor. Bu atıkların yerine farklı kayaç türlerinden elde edilecek özel ürünlerin kullanılabilirliğinin değerlendirilmesini içeren araştırma projesine Kanada New Brunswick Üniversitesi’nden Doç. Dr. Othman Nasir destek veriyor. 6 ay sürecek proje boyunca Doç. Dr. Nasir derin yeraltı dolguları için risk değerlendirmesini içeren nükleer atık yönetimi alanındaki uzmanlığını hem bu proje için kullanacak hem de İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile bilgilerini paylaşacak.
‘MADENCİLİK SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA’
İnşaat Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Muhammet Sarı madencilik sektörü için önemli bir çalışma içinde olduklarını belirterek “Danışmanım Prof. Dr. Erol Yılmaz’ın yürütücülüğünde TÜBİTAK’a sunmuş olduğumuz 2221 bilim insanı destekleme programı ile üniversitemize Kanada’dan Doç. Dr. Othman Nasir’i davet ettik ve araştırmacı olarak üniversitemizde çalışmalarına başladı. TÜBİTAK projemiz kapsamında Dr. Nasir ile beraber yeraltı dolgularının performansının iyileştirilmesi ve uygulanabilirliği hakkında detaylı bilgiler elde etmiş olacağız” dedi.
MADENCİLİKTE DOLGULARIN KALİTE VE PERFORMANSININ ARTIRILMASI PLANLANIYOR
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinden Prof. Dr. Erol Yılmaz danışmanlığını yaptığı proje hakkında bilgi vererek “Bu projenin ana amacı madencilik sektöründe sıklıkla kullanılan çimentolu macun dolguların atıklardan kaynaklı performans sorunlarının, çimento maliyetlerinin ve çevresel etkilerinin azaltılmasıdır. Bunun yanı sıra atıkların farklı sektörlerde değerlendirilme potansiyeli düşünüldüğünde, atıkların dolguda kullanım miktarlarını azaltacak alternatif malzemelerin kullanımının benimsenmesidir. Bu amaç doğrultusunda doğal kayaçlar, atık ilerleme kayaları (pasalar) ve kimyasal katkı maddeleri yardımıyla dolguların kalite ve performansının artırılması planlanmaktadır. TÜBİTAK 2221 programı kapsamında desteklenmeye layık görülen bu proje 6 ay sürecek olup, Kanada’dan ülkemize/üniversitemize konuk olarak gelen Dr. Othman Nasir ile proje sonucunda hem madencilik sektöründe önemli bir sorun teşkil eden atıkların sürdürülebilir bertarafına farklı bir bakış açısı kazandırılacak hem de üniversitemizin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda geleceğe dair umut vadeden bir çalışma gerçekleştirilmiş olacaktır” dedi.
DOÇ. DR. OTHMAN NASİR KANADA’DAKİ MÜHENDİSLİK SİSTEMİ ALANINDAKİ UZMANLIĞINI PAYLAŞACAK
Kanada New Brunswick Üniversitesinin İnşaat Mühendisliği bölümünde teknik mühendislik dersleri veren ve hazırlanan TÜBİTAK projesi ile Türkiye’ye gelerek RTEÜ’nün madencilik sektörü için hazırladığı özel bir projeye dahil olan Doç. Dr. Othman Nasir çalışmalarına başladı. Nasir “Ana uzmanlık alanım sayısal modelleme, güvenlik değerlendirmesi ve derin yeraltı dolguları için risk değerlendirmesini içeren nükleer atık yönetimidir. TÜBİTAK projesi kapsamında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ziyaret etmek amacıyla Türkiye’deyim. Üniversiteyi ziyaretim boyunca 3 temel amacım var. İlk amacım madencilik endüstrisinde dolgular ve çimentolu dolgular için kullanılan atıkların yerine farklı kaya türlerinden elde edilen kumun kullanılabilirliğinin değerlendirilmesini içeren ve devam etmekte olan bir proje üzerinde çalışmaktır. İkinci amacım sayısal modelleme, nükleer atık yönetimi ve Kanada’daki mühendislik sistemi alanındaki uzmanlığımı ve bilgimi paylaşmak için bir dizi seminer vermektir. Üçüncü amacım ise inşaat mühendisliği bölümü öğrencilerine özellikle Flac3D ve teknik analiz kullanma olmak üzere sayısal modelleme konusunda eğitim vermek. Bu sayede öğrencilerin laboratuvar sonuçlarını ve verilerini sahaya aktarmalarına ve müşterimiz olan madencilik sektörüne daha iyi ve daha verimli tasarımlar yapmalarına yardımcı olacak bir beceri kazandırmaktır” ifadelerini kullandı.