Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ordu Korgan halkı madene karşı ayaklandı Jandarma yol kesti halk direndi maden sahasına yürüdü

Haber: Coşkun Özbucak Kamera:

Haber: Coşkun Özbucak

Kamera: Gençağa Karafazlı

(ORDU)- Tatarcık Yaylası’nda başlatılan maden arama sondaj çalışmalarına karşı Korgan, Aybastı ve Kabataş yaylalarını Koruma Platformu adına tepki gösteren Bedir Silme, “Bugün burada yıllardır alın terimizle, emeğimizle büyüttüğümüz ormanlarımızı korumak kollamak adına burada. Ekerken, biçerken olmayanlar, şimdi sofraya oturup Tatarcık halkının, Yeşilyurt ve Soğukpınar halkının alın teriyle pişirip yetiştirdiği sofrada ‘yiyeceğiz’ diyenlere dur diyebilmek adına bugün buradayız” dedi.

Aybastı Perşembe Yaylası’nı da olumsuz etkileyecek olan Korgan yaylalarında yapılmak istenen maden sondajının durdurulmasından sonra Korgan Tatarcık Mahallesi’nde MTA tarafından yeni maden sondajı çalışması başlatıldı. Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu tepki gösterdi. Tatarcık mahallesinde toplanan Korgan halkı burada yapılan konuşmaların ardından ellerinde Türk bayrağı ve “Toprağımız maden değildir”, “Zulüm varsa direnişte var”, “Doğa katliamına hayır”, Susma susuz kalma”, Madenci yalanına dur de”, “Halkın rızası olmayan işten hayır gelmez”, dövizleriyle maden sahasına doğru yürüyüşe geçti. Yol üzerine barikat kuran Jandarma yürüyüşe izin vermedi. Ordu çevre derneği başkanı Gazi Gönül yapılan maden sondaj çalışmalarının yasal olmadığını bu durumu protesto etmek için Korgan halkıyla beraber demokratik haklarını kullandıklarını söyledi. Kısa süre yaşanan tartışmanın ardından Jandarma yolu açtı. Jandarma halkın araçlarıyla girişine izin vermemesi üzerine eylemciler 3 km yolu yürüyerek eylemlerini sürdürdü. Maden sondaj çalışması yapılan alana gelen halkın önü bu kez Jandarma tarafından 1 kez daha kesildi. Platform üyeleri burada şirket yetkililerine yapılan çalışmanın yasal olmadığını söylemesinin ardından şirket yetkilisi “izin var “demesine rağmen çalışmayla ilgili izin belge gösteremedi. Platform, jandarmadan belge olmadığına yönelik tutanak tutulmasını istedi. Korgan halkı bir sonraki eylemde daha kalabalık geleceklerini bu nedenle Jandarma barikatının kaldırılmasını istedi. Ardından Jandarma şirketin izin belgelerinin olmadığına yönelik tutanak tuttu.

“Yıllardır alın terimizle, emeğimizle büyüttüğümüz ormanlarımızı korumak için buradayız”

Tatacık mahallesinde toplanan halka Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu adına konuşan Becir Silme şunları söyledi.

“Tatarcık halkı Yeşilyurt, Soğukpınar, Durali, Akcakese, Yenipınar, Karakoyunlu ve birçok mahalleden buraya geldi. Bugün burada yıllardır alın terimizle, emeğimizle büyüttüğümüz ormanlarımızı korumak kollamak adına burada. Ekerken, biçerken olmayanlar, şimdi sofraya oturup Tatarcık halkının, Yeşilyurt ve Soğukpınar halkının alın teriyle pişirip yetiştirdiği sofrada ‘yiyceğiz’ diyenlere dur diyebilmek adına Ordu Çevre Derneği, Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu, Aybastı Korgan Kabataş platformu üyeleri ve Fatsa Koruma Deneği üyeleri burada.”

“Uluslararası şirketler bu ülkedeki şirketlerle anlaşma yaparak bu toprakları bizim elimizden alıyorlar.”

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de şunları söyledi.

“Devlet, Enerji Bakanlığı her yıl ülkenin her yerinde topraklarındaki madenlere ilişkin ihale açar. Şirketler de bu ihalelere katılır ve satın alırlar. Bunun adı bu toprakları satmak ve satın almaktır. Uluslararası şirketler bu ülkedeki şirketlerle anlaşma yaparak bu toprakları bizim elimizden alıyorlar. Bizi sömürü ülkesi olarak görüyorlar. Burada yasal olarak olması gerekenler de yapılmıyor. Perşembe Yaylası’nda bunu yaşadık. Bu ihaleleri alan şirket, sondaj çalışmasını yapmaya geldiğinde ruhsatında hangi kurumlardan izin aldığı yazar. Bunların ellerinde bu izinlerin hiçbiri yok. Bunlar da yetmiyor ÇED izni olmadan burada sondaj yapılamayacağına dair mahkeme kararı var. Ancak bunlarda ÇED izni de yok. Doğayı korumak, kollamak yurttaşın görevidir. Biz Anayasayı koruyarak bu ödevi yapmak için burada geldik.”

“ÇED ALMADAN SONDAJ YAPILAMAZ DİYE MAHKEME KARARLARI VAR”

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Görnaz, “Sondaj çalışmalarının hukuksuz olduğunu, ÇED almadan sondaj yapılamayacağına dair mahkeme kararlarını Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu ve Ordu Çevre Derneği olarak Korgan Belediyesini ve Korgan Kaymakamlığını ziyaret ederek teslim ettik. Hem Korgan Belediyesinden hem de Korgan Kaymakamlığından sondajın bir an önce durdurulmasını talep eden dilekçe verdik.” dedi.

“Bu sondaj çalışmaları ve madencilik buradaki halkın önemli geçim kaynağı olan hayvancılığında bitmesine sebep olacak”

Tüm köy sen Ordu şube başkanı Zekayi Sagra , “Bölgemizde yapılan maden alışmalarına geçen  Aybastı’d olduğu gibi şuanda da Korgan’da da sondajcılara karşı direnişe katkı sunmak için buradayız. Bölgemiz gerek Aybastı gerek Korgan yaylaları hayvancılığın alabildiğine yoğun olduğu bölgelerdir. Bu sondaj çalışmaları ve madencilik buradaki halkın önemli geçim kaynağı olan hayvancılığında bitmesine sebep olacak dolayısıyla biz tüm köy sen olarak bunları buradan söküp atana kadar bu mücadelenin yanında olacağız” dedi.

 NE OLMUŞTU.

Mesudiye ilçesinde ve Korgan ilçelerinde hukuksuz biçimde ÇED almadan yapılmak istenen maden sondajları halkın tepkileri sonrası durdurulmuştu. Ayrıca Korgan ilçesinde Valilik Mera Kurulu tarafından verilen sondaj yapılmasına izin kararının iptali için Ordu Çevre Derneği ve Korgan ve Abartılıların açtığı davada da sondaj için ÇED alınmadığı gerekçesiyle “yürütmeyi durdurma” kararı verilmişti. Ardından Korgan ilçesi Tepecik Mahallesi’nde MTA tarafından başlatılan sondaj çalışmalarına tepki gösteren Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu Yürütme Kurulu halka çağrı yaparak “maden sondajına hayır” eylemi gerçekleştirdi.