Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Kadrolu sahtekar!

 Sedat YILMAZ HAKLARI ALINIYOR 

 Sedat YILMAZ

HAKLARI ALINIYOR 

Başbakan’ın 6 bin 417 karayolu işçisi için verdiği “müjde”nin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. İşçilerin, 20 bin ile 80 bin arasındaki tazminatlarından vazgeçmeleri karşılığında 1250 TL ücretle işe “alınabileceği” ancak güvence verilmeyeceği belirlendi. Amaç tazminattan kurtulmak.

GÜVENCE YOK 

Karayolları Genel Müdürlüğü, yayınladığı genelgede işçilere tüm haklarından vazgeçmelerini ve 18 Mayıs’a kadar başvuru yapmalarını istedi. Genelgede, “Ön başvurunun işleme alınmış olması, başvurucunun istihdam edileceği anlamına gelmez” denildi.

 Seçim rüşveti bile hileli çıktı!

Başbakan Davutoğlu’nun, karayolları işçileriyle bir araya geldiğinde seçim propagandası olarak ortaya attığı ‘kadro müjdesi’nin büyük bir sahtekarlık olduğu anlaşıldı. 6 bin 417 karayolu işçisinin ‘kadro’ karşılığında 20 bin ile 80 bin lira arasındaki alacaklarından vazgeçmesi gerekiyor. İşçilere bu ayın 18’ine kadar süre tanındı, üstelik kadro güvencesi de yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara’da karayolları işçisiyle 30 Nisan’da bir araya geldiği toplantıda, “Bugün sizlerle hem bir bayram kutlaması hem bir müjde için bir aradayız. 6 bin 417 karayolları işçisinin kadrosu hayırlı olsun” diyerek propagandasını yaptığı “müjde” şartlı çıktı. Başbakan Davutoğlu’nun “taşeron işçi sorununa çözüm bulma” adı altında yürüttüğü çalışmanın özünde devleti ağır tazminat yükünden kurtarma anlamına geldiği anlaşıldı. 2010 yılında karayollarında işe başlayan 10 bine yakın işçi, toplu iş sözleşmesinden doğan haklardan faydalanmak için açmış oldukları davalarda yüklü miktarda tazminat kazandı. 6 bin 417 işçi adına açılmış davalarda, ortalama her bir işçi 20 bin ile 80 bin arasında değişen oranda tazminat almayı hak etti. 2 bini aşkın işçinin açmış olduğu davanın ise bu günlerde sonuçlanması bekleniyor. 6 bin 417 işçiden bir bölümü emekli oldu, bir bölümü yaşamını yitirdi, bir bölümü sektör değiştirdi, kalanlar ise güvencesiz işe devam etti.

Kazın ayağı başka!

Başbakanın kadro “müjdesi”nin ardından Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) yayınladığı genelge her şeyi ortaya koydu. Genelgede, tazminat kazanmış olan 6 bin 417 işçinin asgari ücretin yüzde 50 fazlasıyla (yani 1250 TL gibi bir ücretle) ve bütün yasal haklarından, kazandığı mahkemelerden vazgeçerek bu haktan yararlanabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda işçilere, 18 Mayıs Pazartesi günü saat 17.30’a kadar süre tanıyan KGM, protokol kapsamında ön başvurular için diğer şartları da internet sitesinde yayımlandı. KGM, protokolün, avukat nezaretinde ve “geçmişe dönük haklarının tamamı”ndan vazgeçmek koşuluyla imzalayacağını duyurdu. Daha da ilginci, KGM, tüm ön şartlarına rağmen iş güvencesi vermiyor: “Ön başvurunun işleme alınmış olması, başvurucunun Karayolları Genel Müdürlüğü’nde istihdam edileceği anlamına gelmemektedir.”

 ‘Büyük bir tiyatro oynandı’

KGM’nin yayımladığı şartlı genelgeyi değerlendiren Türkiye Yol- Yapı- İnşaat İşçileri Sendikası Amed 1 No’lu Şube Sekreteri Nizamettin Bacalan’a, Karayolları işçisinin Ankara’da büyük bir tiyatroya malzeme edildiğini vurguladı. Bacalan, “Daha önce 6 bin 417 işçi adına açılmış ve kazanılmış tazminat davaları var. Şu anda da 2 binin üzerinde işçinin tazminat davası devam ediyor. 2010 yılından bu yana toplu iş sözleşmesinden yararlanmak için açılmış bu davaların tamamı kazanılmıştı. Sadece hükümet mahkeme kararını uygulamıyordu. Şu an her bir işçi 20 bin ile 80 bin arasında alacaklı. KGM şimdi bize diyor ki bu paradan vazgeçin, ben size kadro vereyim. Ne kadar işçi başvurur bilemiyoruz ancak bazıları vefat etti, bazıları emekli oldu, bazıları ise başka işlerde çalışmaya başladı. Birçok işçinin başvurmasını bekliyoruz çünkü iş güvencesi yok ve düzenli ödemesini alamayan bu insanların başka çaresi yok.”