HALK KATILMADI ÇED TOPLANTISI İPTAL EDİLDİ
GENÇAĞA KARAFAZLI
Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde maden faaliyetlerine ve yeni verilen maden ruhsatlarına karşı bölge halkının başlattığı mücadele devam ediyor.
Bugün Fimar madenciliğin yapmak istediği, Demir ocağı kapasite ve kırma -eleme zenginleştirme atik depolama tesisi projesi için çevresel etik değerlendirme (ÇED)l toplantısı Kemaliye Embşyabey Çevre Doğa ve Kültür Derneği (KEÇEDOK) Derneği, Kemaliye STK’ları ve halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen protestosu eylemi sonrası halkın toplantıya katılmaması ve tepkisi üzerine toplantı şartları oluşamadığı gerekçesiyle iptal edildi.
“ŞİRKET BÖLGEYE SİNSİCE GİRİYOR İZİN VERMEYECEĞİZ”
Kemaliye Embşyabey Çevre Doğa ve Kültür Derneğinden konuyla ilgili yapılan açıklamada;
“Bugün burada tarihi bir gün yaşadık. Şirketin ÇED toplantısına hiçbir yurttaşımız katılmadı ve ÇED toplantısı bu nedenle yapılamamıştır. Şirket korsan varı bir toplantı yapmak istemiştir.
Hayır hayır. Maden şirketlerinin Kemaliye ve köylerinde almış oldukları hiçbir ÇED raporu yok.
Komşu ilçe İliç Çöpler madeninin DÜNYANIN EN BÜYÜK madeni olduğunu iddia ediyor şirket ve bölgeye sinsice yayılıyor. 20 yıldan uzun bir süre boyunca bölgede, Çöpler ve İliç i komple satın alıp esir etmiş.
2019 Ekim in de Ağıl köyümüzde altın madeni sondajı yaptığını duyar duymaz ayaklandık. Platformlar kurup direnmeye başladık. ÇED’ siz hiçbir şey yapamayacaklarına dair mahkeme kararı da aldık. Buna rağmen, şirket, küçük, zayıf, tanınmayan şirketleri taşeron yapıp, adı ALTIN olmayan, demir, manganez, krom arayacağız, eleme tesisi kuracağız bahaneleri ile, bu defa AĞIL, KARAKOÇLU, GÜMÜŞÇEŞME köylerimize küçük ÇED raporları hazırlayarak, Fimar adlı maden şirketini PARAVAN gibi kullanarak, sinsice bölgeye girmeyi denemeye kalktı ve toplantıyı yaptırmadık, varan 1! Tabi ki vazgeçmeyecekler, biliyoruz. Direneceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Yapılan açıklamada:
KEMALİYE HALKI MADENCİLERE GEÇİT VERMEDİ!
Bugün (13.07.2021), Kemaliye’de, Fimar Madenciliğe ait İşletme Ruhsatı kapsamında demir madeni adı altında gerçekleştirilmek istenen altın madenciliği projesi ile ilgili Halkın Katılımı Toplantısı vardı. Uzun süredir bu toplantıya hazırlanan Kemaliye’liler toplantıyı yaptırmadı.
“Madeni İstemiyoruz”, “Kemaliye Yeşildir, Yeşil Kalacak” sloganları toplantının yapılmak istenildiği alanda toplanan Kemaliyeliler, şirket temsilcisinden vekalet istedi. Vekaletinin olmadığı anlaşılan şirket temsilcisi alana sokulmadı. Vekalet çıkarmak için uğraşan temsilci bir sonuca ulaşamadı. Erzincan Valiliği ve Kemaliye Kaymakamlığı ile de görüşen yaşam savunucuları, madeni istemediklerini ve Halkın Katılımı Toplantısının yapılmasına da razı olmadıklarını bildirdi. Kemaliyelileri bu kararlılığı karşısında tutanak tutularak toplantının yapılmadığı kayıt altına alındı.
Söz konusu projenin, Erzincan İli, Kemaliye İlçesi, Ağıl, Gümüşçeşme, Harmankaya Köyleri ile Sivas İli, Divriği İlçesi, Duruköy, Çobandurağı Köyleri sınırları içerisinde Fimar Mermer Madencilik İnşaat Akaryakıt Turizm Tarım Seracılık Hayvancılık Gıda Ürünleri Ticaret Sanayi A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Proje adı: “69484 RUHSAT NOLU DEMİR OCAĞI KAPASİTE ARTIŞI VE KIRMAELEME ZENGİNLEŞTİRME TESİSİ İLE ATIK DEPOLAMA TESİSİ” projesi.
Proje için T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 01.05.2017 tarihinde 10.871,3 hektarlık alan için ER:2547944 (S:69484) numarası ile IV. Grup İşletme Ruhsatı verilmiştir. Söz konusu alanın daha önceki Ruhsat sahibi Yeni Anadolu Min. Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti.dir ve 2006 yılı içerisinde Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak 20,87 hektarlık alana “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmiştir. 2011 yılında da Demir Ocağı Kapasite Artışı kapsamda Erzincan Valiliğine yapılan başvuru ile 24,68 hektarlık alana 25.04.2011 tarih ve 2011/22 karar numarası ile “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmıştır. ÇED Gerekli Değildir kararı doğrultusunda, yasal süreçler tamamlanarak sahada, ruhsat sahibi tarafından demir ocağı işletmeciliğine başlanmıştır. 2019 yılının başlarında ise söz konusu ocak kapasitesinin gerek alansal gerekse üretim miktarı yönünden artırılması ile birlikte projeye kırma eleme ve mekanik nitelikte zenginleştirme tesisinin ilave edilmesi hususları gündeme gelmiştir. Söz konusu, talepler doğrultusunda işbu ÇED Başvuru Dosyası hazırlanmıştır.
Yapılması planlanan kapasite artışı ile ocak üretim alanları ve yan ünitelerin toplamı 118,07 ha olarak planlanmakta olup, mevcut ÇED kararı ile toplam ÇED Alanının 240,20 hektara, üretim miktarının 2.100.000 ton/yıl (700.000 ton/yıl ocak pasası + 1.400.000 ton/yıl tüvenan cevher) çıkartılması planlanmaktadır.
69484 numaralı ruhsat sahası, 2 ayrı poligondan oluşmakta olup ruhsat sahasının toplam büyüklüğü 10.871,3 hektardır. Proje kapsamında toplam 5 adet farklı lokasyonda ÇED alanı belirlenmiş olup, 4 adet ÇED alanında; ocak üretim alanları, ocak alanları yakınlarında ocak paşası depolama alanları ve bitkisel toprak depolama alanları ile 1 adet ÇED alanında da; kırma-eleme ve zenginleştirme tesisi, tesis pasa alanı, maden atık depolama tesisi, hafriyat depolama alanı, konsantre ve tüvenan stok alanları ve şantiye alanına yer verilmiştir.
ÇED alanları; tarım alanları, çayır-mera alanları ve orman alanları üzerinde kalmaktadır. Raporda, proje kapsamında çalışmalara başlamadan önce tarım alanı, bağ ve bahçeler için 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununa göre tarımdışı kullanım izni alınacaktır. Mera alanları için 4342 sayılı Mera Kanununun 14.Maddesine göre uygun olarak tahsis amacı değişikliği için izin alınacağı, 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında orman sayılan alanlar için kamulaştırma söz konusu olmadığından orman izni alınarak çalışmalara başlanacağı belirtilmektedir.
Projeden etkilenecek köyler: Ağıl Köyü, Duruköy, Harmankaya, Gümüşçeşme, Çobandurağı, Dilli Köy, Akpelit Köyü, Zeynikler Köyü, Kirikler Köyü, Çaltı Köyü, Akuşağı Köyü, Burmahan Köyü, Gezey Köyü.
Bugün tek vücut olan Kemaliyelilere bugünkü eylemlerinde altın madeninden büyük zarar gören Ilıçlılar da destek vermiştir. Kemaliyeliler madene karşı mücadelede kararlılıklarını ifade ederek alandan ayrılmıştır.