Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gazeteciler ve siyasetçiler Metin Göktepe’yi anıyor

1996 yılında haber takibi

1996 yılında haber takibi sırasında polisler tarafından öldürülen Gazetemiz Evrensel Muhabiri Metin Göktepe yayımlanan mesajlarla anılıyor.

1996 yılında haber takibi sırasında polisler tarafından gözaltında dövülerek öldürülen muhabirimiz Metin Göktepe ölümünün 29’uncu yıldönümünde anılıyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti, İnsan Hakları Derneği ve çeşitli siyasi partiler tarafından yapılan açıklamalarda, Göktepe’nin hak odaklı haberciliği ve özgür basın mücadelesindeki sembol rolü vurgulandı. Açıklamalarda, gazetecilere yönelik baskılar ve cezasızlık politikalarının sürdüğüne dikkat çekilirken, adalet arayışının devam ettiği belirtildi.

Göktepe’nin katledilmesine ilişkin davada sanıkların yetersiz cezalarla ödüllendirildiği, yargının ise suçluları koruduğu ifade edildi. Açıklamalarda, Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik saldırıların tarihsel bir sorun olduğu vurgulanarak, Göktepe ve öldürülen diğer basın emekçilerinin mirasını devralan gazetecilerin, baskılara rağmen gerçekleri halka ulaştırmaya devam edeceği mesajı verildi.

“GERÇEKLERİN PEŞİNDEN KOŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Metin Göktepe’nin ölüm yıldönümü dolayısı ile bir açıklama yayınladı. Metin Göktepe’nin hak odaklı haberciliğin sembol isimlerinden olduğu ifade edilen açıklamada, hâlâ gerçeğin peşinde koşan gazetecilerin hedef gösterildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Gazeteciler baskı ve işsizlikle tehdit ediliyor, şiddete uğruyor ve haksız yere gözaltına alınıp tutuklanıyor. Bizler Metin Göktepe’den aldığımız mirasla, basın ve ifade özgürlüğü için mücadele etmeye, gerçeklerin peşinden canla başla koşmaya ve bu gerçekleri topluma iletmeye devam edeceğiz. Metin Göktepe’yi saygı ve sevgiyle anıyoruz” denildi.

“KATİLLER AÇIKÇA KORUNDU”

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada “Metin, özgür basının, halkın gerçekleri öğrenmesi için yürüttüğü faaliyetlerden rahatsız olan karanlık eller tarafından katledilmişti. Suçlarını gizlemek isteyenler, önce gözaltına alındığını, sonra da ölüm nedenini gizlemeye, ‘sandalyeden düştü, öldü’ diyerek olayı karanlıkta ve  suçu da cezasız bırakmaya çalıştı. Açılan dava 3 yıl boyunca İstanbul’dan Aydın’a, oradan Afyon’a sürüldükten sonra,  yoğun ve ısrarlı bir çaba neticesinde, Metin’in ölümüne neden olan 6 polis memuru hakkında sadece “kastı aşmak suretiyle adam öldürme” suçundan ceza verildi ve üstüne bir de iyi hal indirimi yapılarak katiller açıkça korundu. Biliyoruz ki; Metin Göktepe işkence edilerek, kasten öldürüldü, yargı katilleri korudu, gerek ulusal gerek uluslararası hukukta mutlak yasak olarak düzenlenmiş bulunan işkenceye iyi hal indirimi uyguladı. Adalet gerçekleşmedi. İnsan hakları savunucuları olarak, aramızdan ayrılışının 29. Yılında Metin Göktepe’yi ve yaşananları unutmadık, katillerini biliyoruz ve adalet gerçekleşinceye kadar olayın takipçisiyiz. Unutturmayacağız!” ifadelerine yer verildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel sosyal medya hesabından Gerçekleri açığa çıkarmak istediği için gazeteci #MetinGöktepe dövülerek öldürüldü. “Yeter artık, gözlerim görmüyor” sözlerine rağmen vurmaya devam ettiler. Katledilişinin 29’uncu yılında Evrensel muhabiri Metin Göktepe’yi saygı ve özlemle anıyorum.” mesajı paylaştı.

“GAZETECİLER KALEMLERİNİ İNSANLIK VE ÖZGÜRLÜK İÇİN KULLANMAYA DEVAM EDİYOR”

DEM Parti’den yapılan yazılı açıklamada “Göktepe, cezaevinde katledilen iki tutuklunun cenazelerini takip ederken 8 Ocak 1996’da yüzlerce kişiyle birlikte gözaltına alındı. İşkenceyle katledilen Göktepe için dönemin İçişleri Bakanı ‘duvardan düşerek hayatını kaybetti’ yalanını uydurdu. 1999’da görülen duruşmada 11 devlet yetkilisi Göktepe’nin katledilmesi nedeniyle suçlu bulundu. Ancak suçları sabit olmasına rağmen sanıklar kısa süreli cezalarla adeta ödüllendirildi. Göktepe cinayeti ne ilkti ne de son oldu. Cumhuriyet tarihi boyunca iktidarlar toplumu denetim altına almak ve suçlarını örtbas etmek için her zaman gazetecileri hedef aldı. Çiller hükümetinin iş başında olduğu 90’lı yılların karanlığında saldırıların hedefinde ilk önce Kürt gazeteciler yer aldı. 90’lardan bugüne ise Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü alanında durum daha vahim hale geldi” denildi. Bugün de gazeteciler katledildiği, tutuklandığı, sürgüne gönderildiği ifade edilen açıklamada “Tüm bu saldırılara rağmen Türkiye’deki özgür basın geleneği ve bu geleneğin mirasçısı olan gazeteciler, bedeli ağır olsa da Metin gibi, Apê Musa gibi gerçekleri halka ulaştırmaktan geri durmuyor, kalemlerini özgürlük ve insanlık için kullanmaya devam ediyor. Metin Göktepe, Gurbetelli Ersöz, Hrant Dink, Apê Musa, Nagehan Akarsel, Nazım ve Cihan başta olmak üzere gerçekleri halka ulaştırmak için yaşamını feda eden özgür basın şehitlerini bir kez daha anıyoruz. Onların bıraktığı mirası devralarak gazetecilikte ve hakikatte ısrar eden bütün özgür basın emekçilerini selamlıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Yayımlanan diğer mesajlar şöyle:

Türkiye Gazeteciler Sendikası: Gözaltında polis işkencesiyle katledilen @evrenselgzt muhabiri Metin Göktepe’yi mezarı başında bir kez daha anıyoruz. Kalemi, meslektaşlarının elinde yazmaya devam ediyor. #MetinGöktepe gazeteciliği hep yaşayacak. #BuYürekSusmayacak”

DİSK Basın-İş: “Halkın haber alma hakkı için mücadele eden gazeteci Metin Göktepe, 29 yıl önce gözaltında işkenceyle katledildi. Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bu kara leke, hafızalarımızda hâlâ taptaze. Metin Göktepe’nin cesareti, adalete olan inancımızı ve hakikat arayışımızı diri tutuyor. Onun “halkın gazetecisi” olma anlayışı, bugün de yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Metin Göktepe’yi saygı ve özlemle anıyoruz. Gerçeğin peşinden gitmekten asla vazgeçmeyeceğiz!”

Çağdaş Gazeteciler Derneği: “Gazeteci Metin Göktepe’nin sadece halkın haber alma hakkını savunduğu için gittiği görevde polislerce işkence ile öldürülmesinin üzerinden 29 yıl geçti. Bu sürede ülkede gazetecilik mesleğine yönelik saldırılar artarak sürmüştür. Buna karşın gazetecilere saldıranlara cezasızlık rejimi aynı güçle sürmektedir. Meslektaşlarımız sansür, işsizlik, akreditasyon süreçleri ile bugün fiili bir mesleki işkence içerisindedir. Tüm bu olumsuzluklara karşı mesleğimizi aydınlatan simge isimlerden birisi de kuşkusuz Metin Göktepe’dir. Katledilişinin 29. yılında Gazeteci Göktepe’yi saygı ve özlemle anıyoruz.”

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca: “8 Ocak 1996… Basın özgürlüğü, halkın gerçekleri öğrenme hakkı, emeğin ve adaletin savunucuları için bir kara leke… O gün, sadece görevini yaptığı için aramızdan koparılan #MetinGöktepe, cesur bir gazeteci olmanın bedelini en ağır şekilde ödedi. O, gerçeğin izini süren, kalemiyle karanlığı aydınlatan bir mücadele neferiydi. Ezilenlerin yanında, güçsüzlerin sesiydi. Adaletin izini sürendi. Ve işte tam da bu yüzden hedef oldu. Kaleminden dökülen hakikatler, mücadelesinden doğan umut, bugün hâlâ yaşamaya devam ediyor. Ve bugün, Göktepe’nin izinden giden her gazeteci, her adalet savunucusu onun anısını yaşatıyor.”

Türkiye İşçi Partisi: “Gazeteci #MetinGöktepe’nin polis tarafından gözaltında işkenceyle katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçti. Unutmadık, unutturmayacağız. Bu yürek hiç susmayacak!” (MEDYA SERVİSİ)