EMEP: “Çocuklarımızın sağlığı bu kadar değersiz değil, okullarda önlem alınsın”
Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, yeni eğitim öğretim yılının başlamasına rağmen okullarda pandemi önlemlerinin alınmadığını belirterek yetkililere çağrı yaptı.
Emek Partisi (EMEP) Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, Pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim öğretim yılına ilişkin açıklama yaptı. Mart ayının ikinci haftasından bu yana eğitime ara verildiğini hatırlatan Poyraz, “Bu süreçte milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime dahi katılamadı. Bilgisayar, tablet, internet ücreti ailelerin üzerine bırakıldı. Okullar açılıyor ancak yeterli çalışma olmadığını görmekteyiz. ” dedi.
Pandeminin başından beri yetkililerin yaptığı “temizlik, maske, mesafe kurallarına uyun” çağrılarını hatırlatan EMEP Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Çocuklarımızın eğitim öğretimi için bu önlemlerin hiçbirisinin alınmadığını görüyoruz. Çocuklarımızın sağlığı bu kadar değersiz değildir. Tuvalet kağıdı, kağıt havlu, dezenfektan gibi temizlik ürünlerini karşılamak Bakanlığın görevidir. Ancak bu malzemeler öğrenciler aracılığıyla velilerden karşılanmaya çalışılmaktadır. Bu kadar yoksulluğun, ekonomik krizin arasına sıkışmış veliler okul ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda” diyerek tepki gösterdi
“Ücretsiz Eğitim Hakkı Kağıt Üstünde Kalmasın”
Eğitim hayatının devam etmesi için önlemlerin sıkılaştırılması ve masrafların velilerin omzuna yüklenmemesi gerektiğini ifade eden Poyraz, “Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı bir ülkede anayasal ücretsiz eğitim hakkı kağıt üzerinde kalmaktan öteye gitmelidir.” dedi.
Poyraz, okullarda alınması gereken önlemleri sıralayarak, “Bu önlemler alınmadan okulların açılması veliler, öğrenciler, öğretmenler ve personel için intihardır” dedi.
Hikmet Poyraz’ın yeni eğitim öğretim yılında alınması gerektiğini belirttiği önlemler şu şekilde:
- Okullar düzenli olarak temizlenmeli, hijyenik malzemeler her okulda olmalıdır.
• Temizlik yapılması ve hijyenik malzemeler velilerin üzerine yıkılamaz, devlet tarafından karşılanmak zorundadır.
• Okul personeline, öğrencilere, öğretmenlere düzenli maske değişimi için ücretsiz maske dağıtılmalıdır.
• Okullarda sınıflar sosyal mesafe kuralına göre düzenlenmeli, sınıflarda öğrenci sayısı azaltılmalıdır.
• Mevcut öğretmen sayısı dahi yeterli değilken yeni sınıf sayılarına göre öğretmen ataması yapılmalıdır.
• Düzenli test yapılmalıdır.
• Acilen eylem planı oluşturularak hedef her koşulda okulları açıp yüz yüze eğitimin devamını sağlamak olmalıdır.
• Kaybedilen 1,5 yılın telafisi için her okulda düzenli ücretsiz etütler açılmalıdır.
• Okul ihtiyaçları için açlık sınırının altında kalan tüm ailelere öğrenci başına sosyal destek sağlanmalıdır.
• Sağlık Bakanlığı aşılama oranlarının artmasını sağlamak için okullarda eğitimler vermeli, her okula sağlık birimleri açılmalıdır.