Emekli aylıklarına haciz konulamayacağına dair uygulama değişti. Yargıtay, emekli aylıklarına kredi borçları nedeniyle bloke konulabileceğine hükmetti. Yeni kararın ardından, bankaların, emeklinin rızası olması şartıyla, maaşlara bloke koymasının önü açıldı. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Emekli maaşlarına haciz ve bloke uygulanamayacağı yönündeki yıllardır süregelen uygulama, Yargıtay’ın içtihat birleştirme kararıyla değişti. Alınan yeni karara göre, emeklilerin kredi borçları nedeniyle maaşlarına bloke konulabilecek. Bu karar, oy çokluğuyla kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.
RIZA ŞARTI
Yargıtay’ın verdiği karara göre, maaşa bloke koyulabilmesi için emeklinin açık rızası gerekecek. Emekli, kredi kullanırken imzaladığı onay belgeleri ya da sözleşmelerde bu hakkı bankaya tanıyorsa, banka maaş üzerine doğrudan bloke koyabilecek.
TÜKETİCİ KREDİSİNDE YENİ DÖNEM
Daha önce emeklilerin maaşlarına tüketici kredisi borcu nedeniyle haciz uygulanamıyordu. Bankaların yaptığı bloke işlemleri, itirazlar sonucu kaldırılıyordu. Ancak artık emekli kişinin verdiği onayla bu işlem geçerli sayılacak.
Yargıtay kararında, Anayasa’nın 48. maddesi olan “Çalışma ve sözleşme hürriyeti” temel alındı. Bu madde doğrultusunda, tarafların özgür iradeleriyle yaptıkları sözleşmelerin geçerliliği vurgulandı. Bu gerekçeyle, sözleşmeye rıza gösteren emeklinin maaşına bloke uygulanabileceğine hükmedildi.
5510 SAYILI KANUN
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, emekli maaşları genel olarak haczedilemiyor. Ancak ilgili maddenin devamında yer alan düzenlemeye göre, borçlunun muvafakati bulunması halinde maaşların haczi mümkün hale geliyor. Yargıtay da bu ifadeyi dayanak gösterdi.
BLOKE ORANI
Yargıtay kararında, maaşın ne kadarına bloke konulacağına dair herhangi bir oran belirtilmedi. Bu durumun, kredi borçları yüksek olan emekliler açısından yeni ihtilaflara yol açabileceği değerlendiriliyor. Örneğin, emekli maaşı 20 bin lira, kredi taksiti 23 bin liraysa, maaşın tamamına mı yoksa sadece bir kısmına mı bloke konulacağı belirsizliğini koruyor.