BASIN BÜLTENİ-48
24.05.2025
DEVA Partili Karal: Çiftçimizi desteklemezsek Rusya’ya Ukrayna’ya gider ‘Bize buğday, mısır verin’ diye yalvarırız
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Türkiye’nin tarımda dışa bağımlı hale geldiğini belirterek, “Kaynaklarımızı faize aktarır, üreticimizi, çiftçimizi desteklemezsek Ukrayna’ya, Rusya’ya ‘Bize buğday verin, mısır verin’ diye yalvarırız.” dedi. Karal, üreticilerin geçim sıkıntısı nedeniyle tarımdan çekildiğini, çözümün ise planlı ve güçlü bir tarım politikasıyla mümkün olduğunu söyledi.
DEVA Partili Hasan Karal, partisinin Ankara İl Başkanı Elçin Gülören ve teşkilat mensuplarıyla birlikte Sincan ilçesi Yenikayı Mahallesi’nde çiftçileri ziyaret etti. Ziyarette, üreticilerle bir araya gelen Karal, tarım sektöründeki güncel sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Anadolu dünyanın en verimli topraklarına sahip ama üretici üretimden çekiliyor”
Karal, çiftçinin yüksek üretim maliyetleri, artan girdi fiyatları, yetersiz desteklerin yanı sıra kuraklık, susuzluk ve zirai donun hasarı ile mücadele etmeye çalıştığının altını çizdi. Tarımda uygulanan yanlış politikaların Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirdiğini ifade eden Karal,
“Çiftçiye kanunen verilmesi gereken desteği vermiyoruz. 2025 bütçesinin 14’ te 2’si faize gidiyor ama üreticiye gelince kaynak yok deniyor. Anadolu dünyanın en mümbit topraklarına sahip. Ege’de başka, İç Anadolu’da başka, Karadeniz’de başka ürün yetişir. Ama çiftçimiz geçinemediği için üretimi bırakıyor. Benim bölgemde çay ve fındık üretiliyor. Ama üreticiler bir bir üretimi terk ediyor çünkü desteklemeler yetersiz ve ürünü para etmiyor.” şeklinde konuştu.
“Pandemide yaşadıklarımızı unutmamamız lazım”
Hükümetin ithalata dayalı tarım politikası uyguladığını vurgulayan Karal, “En küçük bir kriz geldiğinde –pandemi gibi– ülkeler kapılarını kapattı, herkes kendisiyle baş başa kaldı. Kaynaklarımızı faize aktarır, üreticimizi, çiftçimizi desteklemezsek Ukrayna’ya, Rusya’ya ‘Bize buğday verin, mısır verin’ diye yalvarırız. Üretmediğimiz her ürün için kapı kapı dolaşırız. Halbuki biz, 70’li, 80’li yıllarda bile kendi kendine yeten yedi ülkeden biriydik.” ifadelerini kullandı.
“Su Bakanlığı kurulmalı, üretim planlaması şart”
Karal, çiftçinin yaşadığı bir diğer temel sorunun su olduğunu vurguladı. Tarımsal sulamanın kontrol altına alınması ve verimli sulama sistemleri için acilen Su Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini kaydeden Karal, “Gittiğimiz her yerde çiftçi su sıkıntısından söz ediyor. Su kaynakları her geçen gün azalıyor. Mısır gibi suyu yoğun tüketen ürünlerin planlaması yanlış. Bu ürünlerin sulak alanlara kaydırılması gerekiyor. Biz parti olarak Su Bakanlığı kurulmasını savunuyoruz. Çünü Konya Ovası’ndan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu’ya kadar her bölge su problemiyle boğuşuyor.” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin tarım vizyonunu biz yazdık”
Tarımın stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Devlet başka kalemlerden kısıp çiftçinin gübre, mazot, ilaç, elektrik gibi girdi maliyetlerinin en az yarısını karşılamalı. Türkiye’nin faize verdiği 2 trilyonluk kaynağı, üreticiye yönlendirirsek tarım yeniden ayağa kalkar. Ama bunu yapacak siyasi irade yok. Bugüne kadar hiçbir siyasi partinin yapmadığını biz yaptık. Tarım politikalarının nasıl olması gerektiğini yazdık. Türkiye’nin yeniden kendi kendine yeten bir ülke haline gelmesi için çözüm bellidir: Planlama, destek ve üreticinin yanında duran bir devlet.
Çiftçimiz yalnız değil, üreticimiz sahipsiz değil. Biz DEVA Partisi olarak onların emeğine, alın terine sahip çıkmaya devam edeceğiz.”