Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı nedeniyle yayınladığı açıklamada, bu özel günü ‘mücadele günü’ olarak andıklarını vurguladı. Açıklamada, “Sansür normalleştirilemez, örgütlü mücadeleyle yenilebilir” çağrısında bulunuldu.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 24 Temmuz’un artık kutlama değil, örgütlü bir direniş günü olduğunu vurguladı. Dernek, gazeteciliğin sansür ve otosansür kıskacında olduğunu belirterek mücadele çağrısı yaptı:
“24 Temmuz 1908 basında sansüre son verilen, sansür memurlarının gazetelere sokulmadığı, gazetecilerin mesleklerini özgürce yapabilmek için harekete geçtiği gündür. Bu nedenle 24 Temmuz, Basında Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Daha önce de defalarca vurguladığımız gibi, ‘bayram’ olan bu günü ne yazık ki yaşadığımız dönemin ağır sansür koşulları nedeniyle ‘mücadele günü’ olarak anıyoruz.”
“Sansür ve Otosansür Mesleği Esir Aldı”
Türkiye’de sansürün günlük bir rutin haline geldiği belirtilen açıklamada, “Sadece sansür değil otosansür de her alanda mesleğimizi esir almış durumdadır. İktidarın sadece kağıt üzerinde kalan basın özgürlüğü açıklamalarına karşın gazetecilerin önündeki tek yol örgütlenmek, sansüre karşı birlik olarak mücadele etmektir. Diğer her türlü seçenek sansürü ve oto sansürü kabullenmek, normalleştirmek ihtimalini artıracaktır” ifadelerine yer verildi.
“Sansür Yalnızca Yayından Kaldırma Değildir”
Sansürün sadece yayından kaldırma ya da haberin engellenmesi kapsamında ele alınmaması gereği hatırlatılarak, “Sansür, medya sahipliğinin iktidarla veya siyasilerle olan kişisel çıkar ilişkileri nedeniyle ortak hareket etmesi, gazetecilerin kadrosuz, sendikasız ve açlık ücretleri ile çalıştırılması, her habere soruşturma açılması, gazetecilerin tutuklanması, RTÜK ve Basın İlan Kurumu ile gösterilen sopalardır da…” denildi.
“Hedef İfade Özgürlüğü ve Halkın Haber Alma Hakkı”
İfade özgürlüğünün ve halkın haber alma hakkının engellediğinin ifade edildiği açıklama, “Sansür, yasal hakkı olan onlarca basın mensubuna ‘kanuna uygun çalışmıyorsun’ gerekçesiyle basın kartı verilmemesi, gazetecilere soru sordurmama veya soru soran gazeteciye ‘ben senin patronunu tanıyorum’ mesajı verilmesidir. Sansürün her biçiminin hedefi halkın haber alma hakkı ve ifade özgürlüğüdür. 117 yıldır sansürün tüm bu değişen biçimleriyle mücadele etmek, bir insanlık onuru, ifade özgürlüğü ve demokrasi mücadelesidir”ifadelerine yer verildi