On bin işçinin çalıştığı çaykur’da ile Öz gıda iş sendikası ile Çaykur arasında aylardır süren toplu sözleşme görüşmeleri tamamlandı. Gıda İş Sendikası sözleşmeye tepki gösterdi
“ÇAYKUR’DA ÇALIŞAN İŞÇİLER ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR”
Gençağa karafazlı –
Rize – Çay işletmeleri genel müdürlüğü (ÇAYKUR) ile Hak İş’e bağlı öz gıda iş sendikası çaykurda çalışan 7 işçi adına 2021-2022 yıllarını kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü, imzalandı.
Öz gıda iş sendikası doğu Karadeniz bölge başkanlığı imzalanan sözleşme ile 2015 ve sonrası birleşen saat ücretlerine önemli bir kazanım elde ettiklerini açıklarken DİSK’e bağlı gıda iş sendikası yapılan sözleşme ‘emekçiyi satış sözleşmesi’ olduğunu öne sürerek tepki gösterdi.
“SÖZLEŞMEYLE EK ZAMLAR ELDE ETTİK”
Yapılan sözleşmeyle ilgili yeni kazanımlar elde ettiklerini açıklayan Öz gıda iş sendikası bölge başkanlığından yapılan yazılı açıklamada;
“Sözleşme görüşmelerinin uzamasından dolayı, işçi arkadaşlarımızın şikayetleri ve eleştirilerine göğüs gererek sorumluluk aldık. Lakin almış olduğumuz bu sorumluluğun karşılığında hem kıdem hem vasıf ücretlerine işçi arkadaşımızı ilgilendiren ek kazanımlar elde ettik.
Ayrıca 2021 girişli 660 işçi arkadaşımıza sözleşme başlangıç tarihinde işte olmadıkları için bu güne kadar hiçbir sözleşmede alınmamış seyyanen ve ilk altı ayın zamları taban ücretin 4100 TL üstünde vasıf farklarını da ekleyerek, bir önceki sözleşmede 4. Sınıfa yükselttiğimiz Tasnif Çalışanlarımıza, bu sözleşmede de fırın dairesinde çalışanlarımızı ekleyerek kazanım elde ettik.”
“BU SÖZLEŞME SATIŞ SÖZLEŞMESİDİR”
“Özgıda-İş Sendikası bir kez daha Çaykur’da satış sözleşmesi imzaladı” diyen DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan;
“ Özgıda-İş Sendikası bir kez daha Çaykur’da satış sözleşmesi imzaladı. Dokuz aydır süren sözleşme görüşmeleri süresince bir kez bile sözleşmede gelinen süreçle ilgili Çaykur işçilerine bilgi vermeyen sendika yöneticileri, Çaykur işçilerine sormadan, danışmadan görüş ve önerilerini almadan sözleşme imzaladılar. Tabi bu ilk satış sözleşmesi değil, Çaykur işçileri beş sözleşmedir aynı süreci yaşamak zorunda kalıyorlar.”
“İŞÇİLER AÇLIK VE YOKSULLUĞA TER EDİLMİŞTİR”
Yapılan sözleşme ile Çaykur işçisinin kayıplarının söz konusu olduğunu öne süren Aslan ; “ Çaykur işçileri ve yöre halkı şunu çok iyi biliyor, bu sözleşmede kamu çerçevesi protokolünde imzalanan neyse aynısı Çaykur sözleşmesine yazılmıştır. Yani Çaykur işçisinin tek bir kuruş kazanımı olmadığı gibi kayıpları söz konusudur.
Yükselen enflasyon, artan vergi dilimleri, raflardaki fahiş fiyatlar kamu çerçevesi protokolünde belirlenen ücret artışlarını alıp götürmüştür. İşçiler bir defa daha açlık ve yoksullukla baş başa bırakılmışlardır. Salgın ve doğal afetlerin arkasına saklanarak, salgını ve afetleri gerekçe göstererek hiçbir kazanımı olmayan sözleşmeyi Çaykur işçilerine nasıl anlatacaksınız merak ediyoruz.
İmzalanan sözleşmede kazanım olduğunu iddia ediyorsanız gidin fabrika fabrika gezin, bakalım işçiler size ne diyecek. Ana gövdesi mevsimlik işçi olan Çaykur’da açlık sınırının altında bir ücret alınıyor. Bunu en iyi Çaykur işçileri biliyor. Mevsimlik işçilerin 180 gün çalıştırıldığı bunun kazanım olduğu iddiasının gerçeği şudur; Sendikamız tarafından başlatılan mevsimlik işçiye kadro çalışmaları sonucunda Çaykur Genel Müdürlüğü ve Öz gıda-İş Sendikası kadro talebini kırmak için 120 gün yerine 180 günü kabul etmek zorunda kalmışlardır.
“ÇAYKUR’DA ÇALIŞAN İŞÇİLER ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR”
Diğer kamu kurumlarında çalışan işçilerle çaykur işçisi ayni ücreti alacak vaadinde bulunanlar yıllar geçti sözlerini yerine getirmediklerini ifade eden Seyit Aslan ;
“Bu imzalanan sözleşmeyle işçiler yoksullaşırken, sendika yöneticileri karlı çıkmıştır. Sendika yöneticileri aldıkları astronomik ücretlerle hayatlarına devam ederken, işçiler evine temel gıda maddelerini bile alamıyorlar. Çaykur işçisi diğer kamu kurumlarında çalışan işçilerin yarısı kadar ücret alıyor. Bunu Çaykur Genel Müdürlüğü ve Öz gıda-İş Sendikasının yöneticileri iyi biliyor. Hani Çaykur işçisi emsal ücret olarak diğer kamu kurumlarıyla aynı ücreti alacaktı, aradan sekiz yıl geçti arpa boyu yol alınamadı.
Şeker Fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi, İl Özel İdarelerinde çalışan işçiler Çaykur işçilerinin iki katı ücret alıyor. Nerede adalet, nerede ücret dengesi. ÇAYKUR işçisi bir kez daha hüsrana uğramıştır. İmzalana Toplu İş Sözleşmesi değil, Çaykur işçisinin yoksulluk, açlık ve sefalet belgesidir. Son üç yılda Çaykuru 2 milyar TL üzerinde zarar ettirenlerle, Çaykur işçisini sefalet ve açlık ücretine mahkûm edenler aynı anlayıştaydılar.”
“HODRİ MEYDAN DİYORUZ”
Buradan Öz gıda-İş Sendikası yöneticilerine sesleniyoruz, iyi bir sözleşme imzaladığınız düşünüyorsanız hodri meydan. Yapılan sözleşmeyi işçilerin onayına sunun bakalım işçiler ne diyecek. Öz Gıda-İş sendikası Çaykur da nasıl üye kazandı bunu bilmeyen yok. Genel Müdürlük ve fabrika müdürleri nezdinde işyerlerinde yapılan toplantılar, baskılar, zorla üye kayıtları hafızadadır.
Sendika olarak çağrıldığımız her yere gideceğiz. Buna Çaykur fabrikaları dahildir. İşçileri serbest örgütlenme ve sendika seçme hakkına karşı yapılacak baskılara karşı meşru haklarımızı, yasal haklarımızı sonuna kadar kullanmaktan geri durmayacağız. Çaykur işçisine kadro talebimizi istemeye devam edeceğiz ve işçilerin gücüyle alacağız. Çaykur işçisi diğer kurumlardaki emsal işçiler kadar ücret alacak bunu isteyeceğiz ve işçilerin gücüyle alacağız.
Çaykur işçisinin sosyal haklarını istiyoruz ve mücadele ederek alacağız. Çaykur işçilerine bir kez daha sesleniyoruz. On yıldır sizleri oyalayan bu sendikal anlayıştan kurtulma zamanı gelmiştir. Sendikamızın kapıları Çaykur işçilerine sonuna kadar açıktır.”