Haber: Gençağa Karafazlı
(RİZE) – CHP’nin Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 2025 yılı yaş çay fiyatı ile ilgili olarak, “Geçen yıl mağdur edilen çay üreticisinin yüzünün gülmesi için AKP hükümeti 2025 yılı yaş çay fiyatını 1 kilo gram yaş çay 32 TL destekleme 4 TL ile 36 TL olarak açıklamalı” dedi.
2025 yılı yaş çay kampanyasına sayılı günler kalmasına rağmen hükümet hala yaş çay fiyatını belirlemedi. CHP, 2025 yılı yaş çay alım fiyatı ve destekleme primi için beklentilerini açıkladı. Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ve CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, il ve ilçe yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, 2025 yılı yaş çay t fiyatının 32 TL, destekleme priminin ise 4 TL olması gerektiği vurguladı.
Erhan Adem 2025 yılı yaş çay fiyatı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:
“AKP hükümeti iktidarı çiftçisini hiç düşünmedi”
“Geçen yılda biz burada çay fiyatlarının açıklanmasından önce gelmiş fiyatın ne olacağını burada söylemiştik. Biliyorsunuz tarım ülkemizde önemli gelir kaynağı olacakken vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin ve ülkemize yetecek ürünleri yetiştirilen çiftçilerimizin hiçbir zaman değer görmediği bir ortamda bir ülkede yaşıyoruz. Maalesef AKP hükümeti iktidarı, daha doğrusu çiftçinin hiç umurunda olmadığı çiftçisini hiç düşünmediği ama buna üst buna karşın ithalat yaparak yabancı hani dış güçler diyor ya dış güçlerin çiftçilerinin daha çok önemseyerek çünkü ithalatı çok fazla ithalat yaparak buradaki çiftçilerimizi de artık üretemez noktaya getirmiş bulunuyor. Geçtiğimiz ayda biliyorsunuz büyük bir don felaketi yaşandı. Burada çayda çok etkilendi. Fındık çok etkilendi. Bu bölgelerde daha öncesinde mart ayı içerisinde ve şubat ayı içerisinde, narenciye özellikle Adana, Mersin Hatay bölgesinde narenciye çok şiddetli etkilenmişti. Maalesef ben burada bir çalışma yapıldığını duymadım. Çaya da donla ilgili bir destek verileceğini de duymadım. Birçok üründe olduğu gibi bakanın açıklaması var 36 ilde oldu. Biliyorsunuz en çok işte sert çekirdekli meyveler ve yumuşak çekirdekli birkaç meyveyi saydı. Sadece bunlarda sıkıntı olacak, bunlara destekleme verecek ama nasıl bir destekleme vereceğini, nasıl bir çalışma yapıldığı da. Aydınlatılmış değil hâlâ, buradan mutlaka eğer ülkesini seviyorsa eğer ülkesini çiftçisinin ayakta kalması ve para kazanmasını istiyorsa destekleri mutlaka arttırarak vermelidir. Tarım ve Orman Bakanı, ben göreve çağırıyorum görevini yapması için.
“Buğday fiyatı 15 TL olarak açıklanmalı”
Biliyorsunuz arkadaşlar buğday fiyatı da belli olacak. Buğday hasadı başlıyor. Adana’da kısmen başladı ama hâlâ TMO fiyat açıklamış değil. Tahmin ediyoruz ki haziranın başlarında fiyat açıklayabilirler veya bu yıl, 14 liradan gidiyor şimdi dedi deposunda ürünü olan tüccarlar diyelim, daha çok çiftçi de çok fazla ömrüm kalmadı ama 14 TL gibi fiyatlardan satılıyor. Ben o fiyatları ya yakın bir fiyat yani o fiyata açıklayabileceğini düşünmüyorum. Aslında 14 liranın 15 TL fiyat açıklanması gerekir buğdayda.”
“Yapmadığınız bir güzelliği Rize de yapın Çay fiyatlarını 32 + 4 destekleme ile 36 TL olarak açıklayın”
Geçen yıl çay alımlarında sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Adem şöyle devam etti:
“Türkiye’nin en önemli çay üretim merkezi dünyada tanınan çayın kalitesi bilinen. Ama hiçbir zaman da gerekli desteği ve değeri görmeyen. Bir bitkiniz, tarımsal. Ürünümüz düzenin geçtiğimiz yıl bizim tüm çabalarımıza rağmen çok yüzlü bir miktar açıklandı. Alımlarda sıkıntılar oldu, kotalar uygulandı, problemler yaşandı. Ödemelerde de problemler olduğunu biliyoruz. Biz bu yıl maliyetinin. Çok fazla olan girdi maliyet özellikle gübre maliyeti olsun, işçi maliyeti olsun, diğer girdilerin de çok fazla arttığı bir ortamda çaya 32 TL, + 4 TL da destekleme olarak verilmesini yani 36 TL fiyat açıklanmasını diliyoruz. Ayrıca bu 4 liranın da bu çünkü çay çiftçisini. Gerçekten mutlu edecek insanların yaşam hakkı olan, ekonomik anlamda özgürlüğü olan çocuklarını çok daha rahat geçirebileceği belki çocuklarının düğünü daha rahat yapabileceği bir ortamda bu fiyatın olması çiftçilerimizi bayram havası ettirecektir.
Hiçbir şey yapmayan tarım ve Orman Bakanlığı, bari veya Çaykur’a diyelim daha doğrusu. Bir güzellik yapsın da bu fiyatı açıklasın dediğimiz gibi bu kararı alırken de tek başımıza vermiş olduğumuz bir karar değildi. Bu fiyat bizim. Tarımın içerisinde olan tarımsal paydaşlarımızla sendikalarla üretim Ziraat odalarıyla birlikte alınmış bu işi bilen çiftçiyle konuşularak alınmış. Bu işi bilen bu sektörün içerisinde olan kişilerle, kurumlarla yaptığımız görüşme sonucunda aldığımız karar budur. 32+ desteklemesiyle birlikte o 4 TL da desteklemesiyle birlikte 36 TL olması gerektiğini düşünüyoruz. Buradan da duyuruyoruz ki bu parayı bu ücreti, bu fiyatı çay çiftçisine verin ve mutlu edin. Çünkü geçen sene gerçekten çok mağdur oldular. Borçlarını ödemede büyük sıkıntılar yaşadıklarını biliyorum. En azından bu sene böyle bir rahatlama yaşasınlar ki insanların yüzü gülsün.
Çiftçi çiftçilerimiz tüm ülkemizde gülmeyi unutmuş bir matem havasına bürünmüş, üretimden kopmak üzere. Çünkü yaş ortalaması çiftçi yaş ortalaması 58 olmuş. Arkadaşta böyle devam ederse yarın üretecek çiftçilik yapacak. Kişi bulamayacağız, her şeyi ithal ederek de elde edemezsiniz. Bir güvenlik krizidir, gıda önemlidir. Gıdanın üretimin olmadığı yerde halkını besleyecek, gıdayı üretmediğim bir yerde Türkiye’nin varlığından söz edemezsiniz. Onun için diyoruz ki. Yapmadığınız bir güzelliği Rize de yapın Çay fiyatlarını 32 + 4 destekleme ile 36 TL olarak açıklayın.”