Özel Haber: Selda Beşikçi
Kamera :Gençağa Karafazlı
(HATAY)- Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Çöğürlü Mahallesi Muhtarı Kıymet Doğru, Samandağ Belediyesi’nin Asi Nehri’ne moloz döktüğünü öne sürerek, duruma tepki gösterdi. Doğru, “Geçtiğimiz sene bu günlerde Samandağ’ın birçok mahallesinde “moloza hayır “eylemleri yapılıyordu eylemleri örgütleyen arkadaşlar seçimleri kazandı ne değişti bilemiyorum, yaşam alanlarımıza moloz döküm eylemlerini örgütleyen insanlar şimdi hem insan hem balıkların yaşam alanlarına moloz döker oldu. Biz bizi korusun diye getirdiğimiz insanlardan kendimizi korumak zorunda kalmaktan yorulduk” dedi
Çöğürlü mahallesi muhtarı Kıymet Doğru
2023 yılında yaşanan 6 Şubat depremi ve binlerce can kaybına rağmen Hatay-Samandağ Çöğürlü Mahallesi’nde 25 yıldır faaliyette bulunan GÜR-KAL İnşaat’ın taş ocağı ve beton santralin faaliyetleri insan hayatına, tarım faaliyetlerine, su varlıkları ile biyoçeşitliliğe ve Asi nehrine verdiği tahribat nedeniyle kapatılması için yıllardır mücadele eden Çöğürlü Mahallesi muhtarı Kıymet Doğru’nun şümdi de mahallesinde moloz dökülmesine karşı mücadele başlattı Kıymet Doğru tepki göstererek şunları söyledi:
“Yaşam alanlarına moloz döküm eylemlerini örgütleyen insanlar şimdi gücü eline alınca hem insan hem balıkların yaşam alanlarına moloz döker oldu?”
Samandağ belediye başkanına seslenen Kıymet doğru “Geçtiğimiz sene bu günlerde Samandağ’ın birçok mahallesinde “moloza hayır “eylemleri yapılıyordu. Şimdi arkamda gördüğünüz gibi Samandağ belediyesini, geçen sene eylemleri örgütleyen arkadaşlar kazandı. Şimdi gördünüz kamyon geçiyor molozun üstünde. Bizim yarın öbür gün kanser olmamamızın garantisi olacak mı? merakla soruyorum sayın başkanım. Seçimlerden sadece iki ay önceydi o eylemler ve her eylemde muhakkak Türkiye işçi partisin in, şu anki mevcut belediyemizin barındırdığı gençlerden beş on tanesi oluyordu. Sayın başkan, sayın il başkanı, sayın ilçe başkanı da oluyordu. Ne değişti ben bilemiyorum ki artık yaşam alanlarına moloz döküm eylemlerini örgütleyen insanlar yaşam alanlarının yanı sıra hem insan hem balıkların yaşam alanlarına moloz döker oldu” dedi
Samandağ belediyesinin Ası nehrine moloz döktüğü DSİ tarafından tespit edildi
“Biz bizi korusun diye getirdiğimiz insanlardan kendimizi korumak zorunda kalmaktan yorulduk”
“Samandağ’da siyaset yapmaya niyetli olan bütün gençler umut olun artık bize, gelen gideni aratmasın” diyen muhtar Kıymet Doğru, “Geçen sene moloz kanserojendi de şimdi artık insan sağlığına yararlı bir madde mi oldu moloz? Yerleşim yerine dökülmezdi moloz. Yaşam alana, insanlara zarar verirdi. Evet katılıyorum, o eylemler çok haklı eylemlerdi. Moloz gerçekten çok zararlı. İçinde demir artığı var, içinde çimento artığı var, içinde bir sürü kimyasal var. Ama neden geçen sene bütün gücünüzle, bütün benliğinizle karşı durduğunuz yanlışların aynısını şimdi güç sizde olduğu halde yapıyor oldunuz? Olmamalı böyle. Biz bizi korusun diye getirdiğimizi insanlardan kendimizi korumak zorunda kalmaktan yorulduk.
Bizim mahallemiz cennet gibi bir yer, inanın. 4 -5 tane tepemiz var bizim, vardı bir zamanlar şu an artık yok. Hepsi, her gelen başkan bir tane tepemizi yok etti. Hatta bir tanesi o kadar çok ileri gitti ki Türkiye’ yi Suriye ‘ye bağlayan, Samandağ ilçesini Yayladağı ilçesine bağlayan yolun bile göçmek üzere olduğu halde halen oradan malzeme çekti. Ne zaman ki halk tepki gösterdi o zaman durdu arkadaşlar. Bu bitmek bilmeyen kar hırsı mıdır bilmiyorum. Lütfen kusura bakmasın değerli yetkililer ama yeter artık. Lütfen Samandağlı yetkililer, lütfen Samandağ ‘da göreve gelen bütün başkanlar ya da Samandağ’da siyaset yapmaya niyetli olan bütün gençler umut olun artık bize gelen gideni aratmasın. Ki gidenin de aranacak hali yok ama yine de arıyoruz artık” ifadelerini kullandı.
Çöğürlü mahallesi toz duman içerisinde asi nehrine mozloz dökülüyor
“Asi nehri gözümün önümde doldurulurken ben sustum desem ayıp olacak bana, görmedim desem daha büyük ayıp”
Sözlerine “Benim hiçbir zaman aklıma gelmezdi ki bir belediye başkanı diğer bir mahalleye zarar verecek bir uygulamayı kimseye danışmadan yapsın. Yapılan edilen de keşke kamu yararına olsa” diyen Kıymet Doğru açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü, “Bizim en büyük şikayetimizdi tepedekilerin bizi duymaması. Ortak akılla, istişare ile, diyalogla alınmamasıydı kararların Samandağ’ında. Biz çok sevindik bizi anlayan, bizim halimizden bilen, bizden biri seçtiğimiz için. Ama bizden biri olanlar nedense hüküm ellerinde geçince bizi tanımaz oluyorlar. Ben bu mahallenin muhtarıyım. Karşı mahallede başkan kendi eliyle, bakın belediye başkanı kendi elleriyle, kendi, kendi emriyle diyeyim kendi emriyle Asi nehrini dolduruyor. Şu an benim içinde bulunduğum tarla Çöğürlü mahallesine ait bir zeytinlik ve toprak kaymaya başlamış. Herkes biliyor Asi nehrinin nisan da mayısta çoğu zaman taştığını çoğu zaman coştuğunu. Şu an, şu an bakın ocakta toprak kaymaya başlamış. Yarın su seviyesi biraz daha yükselince ve geçen sene daha önce bu tarlada göçük oldu yani başkan bilmiyor çünkü bu coğrafyada yaşamıyor. Kazandıktan sonra da bizim aramıza karışıp da bize sormadı nedir ne değildir ne yapılabilir. Yarın bu zeytinler gidince ben komşuma kapı komşuma ne diyeceğim. Asi nehri evimin önümde doldurulurken ben sustum desem ayıp olacak bana, görmedim desem daha büyük ayıp. Benim hiçbir zaman aklıma gelmezdi ki bir belediye başkanı diğer bir mahalleye zarar verecek bir uygulamayı kimseye danışmadan yapsın. Yapılan edilen de keşke kamu yararına olsa. Tek yapma nedeni dağdan daha fazla malzeme çalabilmek ya da götürebilmek ya da yanlış bir cümle kullanmak istemiyorum ama mantıklı bir açıklaması bir izahı yok bunun”
Muhtar Kıymet Doğru TİP’li beledye ye tepkili
“Yıkılan şehrimizi ayağa kaldırmak için dağlarımızı yerle bir etmeye gerek yok ki”
Yapılanların katliam olduğunu ve bu durumu devletin kurumlarına şikayet ettiğini belirten Kıymet Doğru, “.” Ben doğaya yapılan bu katliama dilekçe ile devlet tarım ve orman bakanlığına, devlet su işleri genel müdürlüğüne şikâyette bulundum. Ocağın ilk günleri şikâyet ettim. 06 Ocak 2025 günü bana acil koduyla dilekçeme cevap gelmiş. İvedilikle bu dolgu malzemesinin buradan kaldırılması gerektiği ile alakalı bu yazı Samandağ belediye başkanlığına gönderilmiş. Samandağ kaymakamlığına gönderilmiş. Hatta büyükşehir belediye başkanlığına gönderilmiş. Ayın altısında acele koduyla gönderilen yazı şu anda hiçbir şekilde kaldırılmadı. Ve kamyonlar bu toprağın üstünden vızır vızır geçiyor. Demirli, paslı, çimento atıklı, zehirli, kimyasal atıklar Nehir’imizin içinde duruyor. Biz kendimizi bizi korusun diye getirdiğimiz insanlardan kendimizi korumak zorunda kalmaktan yorulduk artık, gerçekten yorulduk. Herkes görevini, sadece görevini yapsın. Bir belediye başkanının görevi üretmekse gelsin beraber atık toplayalım. Samandağ depremden sonra plastik atıkla, karton kağıtla doldu. Samandağ’da sadece geri dönüştürülebilir atıkları dönüştürse Başkan Samandağ belediyesini bir ay döndürebilecek sermayeyi elde eder. Üretim dendiği zaman sadece dağ göçertecek malzeme taşıma gelmesin insanın aklına. Yöneticilik böyle olmaz, bu yönetim değil, bu yıkımdır. “Yıkılan şehrimizi ayağa kaldıralım” diyor. Evet. Yıkılan şehrimizi ayağa kaldıralım, bu şart ama yıkılan şehrimizi ayağa kaldırmak için dağlarımızı yerle bir etmeye gerek yok ki.
Asi nehri..