Sol Parti Trabzon teşkilatı fındık fiyatının belirlenmemesine tepki gösterdi.
ÜRETİCİ KADERİNE TERK EDİLDİ
Sol Parti Trabzon İl Başkanı Bilal Akcelep, Trabzon 15 Temmuz Şehirler ve Hürriyet Parkı Meydanında düzenlenen programda hasat zamanı yaklaşmasına rağmen fındık taban fiyatları ve rekoltenin henüz belirlenmemiş olmasına tepki gösterdi. Akcelep, “Düzce’den Samsuna Giresun’dan Trabzon’a oradan da Artvin’e kadar geniş bir alanı etkileyen üretimi ile Karadeniz çiftçisinin geçim kaynağı olan 2,5 milyar dolarlık ihracat gelirine sahip fındık kaderine terk edildi” dedi.
ÜRETİCİ ÇARESİZLİK İÇİNDE
Akcelep, üreticinin çaresizlik içinde bırakıldığını söyleyerek, “Fındık hasadına az bir zaman kaldı; Yetkililerden ne rekolte ne maliyet nede fiyat açıklaması yapıldı. TMO üzerinden de bir fındık alım açıklaması yok. Üretici çaresizlik içinde. Geçen yıl 25 TL’yi bulan fındık şuan 19-22 TL arasında işlem görüyor. Yetkililerden ilgililerden ses yok. 500 bin çiftçi ile 760 bin hektar alanda yapılan fındık üretimi doğrudan ve dolaylı olarak 5 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Düzce’den Samsuna Giresun’dan Trabzon’a oradan da Artvin’e kadar geniş bir alanı etkileyen üretimi ile Karadeniz çiftçisinin geçim kaynağı olan 2,5 milyar dolarlık ihracat gelirine sahip fındık kaderine terk edildi” dedi.
35 LİRA OLMALI
Fındık fiyatının enflasyon ve üretim maliyetleri hesaba katılarak en az 35 lira olması gerektiğini söyleyen Akcelep, “Bizzat sahadan aldığımız bilgilerde son bir yılda gübre ilaç mazot fiyatlarının iki kat artışı fındıkta maliyeti ikiye katlamış durumdadır. Üretici fındık tarımından istediği geliri elde edemediği ürününden alın terini çıkaramadığından zarar ettiği için üretimden kopmakta, fındık bahçesine inmemekte, gübreleme budama ilaçlama işlemlerini yapmamaktadır. Bu durum üretim de verim ve kalite kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla çiftçinin yaşam standardı açlık seviyesine düşmüştür. Piyasada spekülatörler tarafından yayılan söylentilerle 700 bin ton üretim 80 bin ton stok ile 780 bin ton fındıktan söz edilmektedir. Fındık fiyatının geçen yılki gibi 22-25 TL civarında oluşacağı algısı yaratılmaktadır. Yapılan maliyet hesaplamalarında ortalama bir kilogram fındığın maliyeti bölgelere göre değişmekte ve 26-28 TL civarındadır. .Bunun üzerine çiftçinin enflasyon kayıpları ve yaşam payını da eklediğimizde fındık fiyatı kg başına en az 33-35 TL arasında olmalıdır. Türkiye’nin uzun yıllar fındık dışsatım ortalama fiyatı 4 Dolar civarındadır. Bugün 8,7 TL yi gören dolar bizim fındık fiyat tespitimizi doğrulamaktadır” ifadelerini kulandı.
ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKILMALI
Fındık üreticisinin her zaman yanında olacaklarını söyleyen Akcelep, “SOL Parti Trabzon İl örgütü olarak; Bütün ilgililere ve iktidara acil çağrımızdır. Yapılması gereken; acilen rekoltenin belirlenmesi ve maliyet üzerinden çiftçiyi memnun edecek hak ettiği geliri elde edeceği en az 33-35 TL fındık fiyatının açıklanması ve piyasaları düzenleyecek fiyatların serbest piyasanın insafına bırakılmayacak biçimde, TMO tarafından fındık alımına başlanacağının ilan edilmesidir. Aksi takdirde üretici bu ekonomik koşullarda mağdur olup zarar edecektir. Üretimden kopacak, fındık bahçesine inmeyecek, kaybeden çiftçi ve ülke olacaktır. Kazanan başta Ferrora olmak üzere yabancı tekelci firmalar olacaktır. Fındık üreticileri, ürünlerine sahip çıkarak mücadeleyi büyütürse bu sömürü düzeninden çıkabilirler. Bizler her koşulda fındık üreticisi ile beraber olacağız” şeklinde konuştu.