Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

3.ÇED İtiraz dilekçeleri 3000’in üzerinde katılımcının imzası ile Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüğüne teslim edildi.

Askıya çıkarılmış 3.ÇED Nihai Raporuna yaptığımız itirazdan sonra Deştin Çevre

Askıya çıkarılmış 3.ÇED Nihai Raporuna yaptığımız itirazdan sonra Deştin Çevre Platformu basın açıklaması.

Haber: Gençağa KARAFAZLI, Serdar GENÇ

ÇİMENTO FABRİKASI MUĞLA’NIN KALBİNE SAPLANAN HANÇERDİR!

Değerli basın emekçileri ve Muğla halkı. Bizler yaşamını ekmeğini topraktan, tarımdan, hayvancılıktan, zeytincilikten, arıcılıktan, sebze meyvecilikten, turizmden ve bu alanlara bağlı ticaretten esnaflıktan kazanan 1 milyon Muğlalıyız.

Bildiğiniz gibi 2006 yılından beri Deştin, Alaşar , Bayır mahallerimizin tepesindeki Tekağaç ormanları kesilerek çimento fabrikası girişimlerinde bulunulmaktadır. 2008 yılında yerel mahkeme kararıyla 1. ÇED raporunun iptali ile girişim durdurulmuş inşaat mühürlenmiştir.

1. ÇED 2015 yılında Danışmaty kararıyla tamamen iptal edilmiştir. Ancak daha hukuki süreçler sonuçlanmadan şirket Tekağaç’ta binlerce kızılçam ağacını kesmiştir. Suç işlemiştir. Ayrıca alana yol yapmak ve elektrik getirmek için de binlerce çam ve meşe ağacını kesmiş ormanlarımız yok etmiştir. 2010 yılında şirket ismi değiştirerek yöre halkına güya şirin görünmek için Yunanistan merkezli çok uluslu çimento karteli Titan’ın ortağı olan zehir şirketi ADI ÇİM bu defa Muğla Çimento adıyla 2. Bir ÇED raporu girişiminde bulunmuş, bunun için Bayır’da yapılan halkın katılım toplantısı Deştin Bayır ve civarındaki yüzlerce protesto edilmiş halk toprağına sağlığına sahip çıkmıştır.

Ancak bu bilimsel, yöresel ve toplumsal gerçeklere aykırı rapor 2014 Aralık sonunda bakanlığınızca onaylanıp ÇED olumlu kararı verilmiştir. Bu kararın süresinin bitimine 2 gün kala inşaat ruhsatı verilmesiyle 2022 Ocak ayı başında inşaat başlamıştır. Bu girişimler üzerine başta çimento felaket alanına en yakın Bayır, Deştin, Alaşar, Suluyer, Yumaklı, Şeref, Esenköy, Doğanköy, Madenler, Bozarmut, Bozüyük, Yeni Karakuyu, Bahçeyaka, Gökpınar, Paşapınarı, Karaca, Salihpaşalar, Akçaova, Kozağaç, Yatağan ve Menteşe halkı olmak üzere Milas, Marmaris, Bodrum gibi ilçelerden doğal yaşam savunucusu dostların da destekleriyle MUÇEP, Akdeniz Yeşilleri Derneği, Menteşe Kent Konseyi, Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi öncüğünde amansız sürekli bir mücadele başlatmıştır. Hem hukuki, hem bilimsel, hem de sosyal anlamda çok yönlü olarak sürdürülen bu mücadele sürecinde 3 buçuk yılda yüzlerce toplantı, panel, eylem, etkinlik, basın açıklamaları ve mitingler yapılmıştır.

2023 Eylül ayında bu mücadeleler köylünün ve tüm Muğla halkının kazanımyla sonuçlanmış 2. ÇED Danıştay tarafından iptal edilmiş, inşaat mühürlenmiş durdurulmuştur. Menteşe Belediye Meclisi tarafından yıkım kararı verilmiştir. Muğla Büyükşehir Belediyemiz de Şubat ayı Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında söz konusu projeyle ilgili imar planlarının iptalini gündemine almış ve 1/5000 ölçekli ilk imar planlarını iptal etmiştir.

Ancak yöremize vereceği zararlar 110 sayfalık bilirkişi raporları ve mahkeme kararlarıyla kanıtlanmış girişim şirketin ÇED de ufak tefek birkaç değişik yapıp yeniden bakanlığa müracaat etmesiyle 2009/ 7 genelgesi kapsamında hukuka aykırı bir şekilde 3. ÇED (revize ÇED) girişimi başlatılmıştır. bakanlıkta 28 Kasım 2024 tarihinde İDK toplantısı yapılmıştır. Başta Muğla Büyükşehir, Menteşe ve Yatağan Belediyelerimiz olmak üzere birçok kurum ve kuruluş hazırladıkları kapsamlı bilimsel raporlarla revize ÇED’e karşı çıkmıştır. 200 civarında kurum ve kuruluş revize ÇED”e karşı çıkmıştır. Bakanlık malesef bu bilimsel, hukuksal, toplumsal verilere dayalı raporları dikkate almamış bu sahte ÇED’i yöre halkının görüşlerine sunmuştur.

Bizler yaptığımız toplantılarla, imza kampanyaları, eylem ve etkinliklerle bu revize ÇED’in onaylanması için bilimsel raporlara, bilirkişi raporlarına, mahkeme kararlarına uyulup bu revize ÇED in bakanlık tarafından onaylanmaması için her alanda mücadelemizi sürdürüyoruz.

Çevre Şehircilik Ve İklim Değişiliği Bakanlığımızdan talebimiz bu sahte gerçek dışı raporlara onay vermemesi süreci sonlandırmasıdır. Çimento şirketinden de talebimiz bilimsel kararlara uyması, mahkeme kararlarına uyması girişimleri kalıcı olarak durdurması ve Tekağaç’ ta kestiği ormanları yerine dikmesi, yol ve elektrik için açtığı yolları ağaçlandırıp eski haline döndürmesi. Kamuya, Orman Bakanlığına ait alanı ağaçlandırarak bakanlığa geri iade etmesi. Tapulu alanları da zeytin dikip eski haline dönüştürmesidir. Tüm Tekağaç bölgesini eski haline doğal haline dönüştürmesidir.

Bilime hukuka, toprağa, suya, ormana, zeytine halka saygılı onurlu şirketlerin yapması gereken budur. 176 kişiye istihdam, iş sağlayacağı ÇED raporunda belirtilen proje yüzünden yöredeki on binlerce insanımız geçim kaynaklarından, yaşam kaynaklarından ve sağlığından olacaktır. Proje işe değil işzsizliğe yol açacaktır. Tek geçim kaynağı çalışma alanı kirletici sanayi değildir.

Tarımdan turizme, Ferhiye’den Bodrum’a, Datça’dan Kavaklıdere’ye kadar tüm Muğla, 1 milyon Muğlalı işinden ekmeğinden sağlığından olacaktır.

DEŞTİN ÇAYI ÖZGÜR AKMAYA TEMİZ AKMAYA DEVAM ETMELİDİR. ON BİNLERCE ZEYTİN AĞACININ BULUNDUĞU DEŞTİN, BAYIR VE ÇEVRE KÖYLERİMİZİN TOPRAKLARI ZEYTİNLE TARIMLA YAŞAMAYA DEVAM ETMELİDİR. ÇEVRE BAKANLIĞI ÇEVREYİ DOĞAYI ORMANI SUYU SAĞLIĞI KORU! TARIM BAKANLIĞI TARIMI HAYVANCILIĞI ZEYTİNCİLİĞİ KORU! TURİZM BAKANLIĞI TURİZMİ KORU! SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞINI KORU! DEŞTİN ÇEVRE PLATFORMU MUÇEP( Merkez İlçe Menteşe Meclisi). BAYIR ÇEVRE KOMİTESİ

 

 

“Ayrıca Akdeniz Yeşilleri Derneği, MUÇEP Derneği, Marmaris Kent Politikaları Derneği, Dalyan Turizm, Kültür ve Çevre Koruma Derneği, Deştin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Türkiye İşçi Partisi Muğla İl Örgütü de kurumsal olarak 3.ÇED’e itiraz dilekçelerini verdiler.”