SAĞLIK EMEKÇİLERİ HOPA DA ALANLARDAYDI
Çalışma koşulları ve zam düzenlemesine tepki gösteren sağlık emekçileri yurdun birçok noktasında iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Gençağa Karafazlı
Sağlık Emekçileri Sendikası’nın (SES) çağrısıyla Hopa Devlet hastanesinde iş bırakma eylemi gerçekleştiren sağlık emekçileri hastane bahçesinde bir açıklama yaptı.
“KAPİTALİST SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ”
Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak yılladır “sağlıkta dönüşüm” adı ile ifade edilen, halk ve Emekçiler lehine olmayan uygulamalara karşı alanlarda olduklarını açıklayan sağlık emekçileri; “Bugüne kadar uygulanan bu politikalara karşı dediğimiz her konuda maalesef haklı çıktık. Hizmeti üretenlerin ve halkın temsilcilerinin içinde yer olmadığı bir programın başarı şansı olmadığını söyledik. Kapitalist üretim-tüketim ilişkilerine indirgenen sağlık ve sosyal hizmetlerde başarı olmaz dedik. COVID-19 pandemisi ile kapitalist sağlık sistemlerinin tümünün çöktüğünü, nasıl aciz kaldığını Tüm dünyada gördük. Devrim gibi anlatılan bu projelerin Türkiye’de de nasıl çöktüğüne hep birlikte şahit olduk.”
“SAĞLIK EMEKÇİLERİ ANGARAYLA KARŞI KARŞİYA”
Niçin alanlarda olduklarını daha iyi anlatmak için sadece sağlık iş kolunda mevcut duruma bakmanın yeterli olacağı denilen açıklamada, 10 dakika da 2 hasta muayenesi, Aile hekimliğinde yaşanan sorunlar ,keyfi ve kuralsız cezalandırma, güvencesiz ve ucuz çalıştırma 3.Basamak hastanelerine sevksiz gidebilme, eğitim ve araştırma yerine muayenenin öncellenmesi ve personel eksikliğinden kaynaklı asistan hekimlerin eğitim yerine muayene ve kırtasiyecilik yapma gibi nedenlerle yaşadığı angarya ve uzun çalışma, Yeterli kadro açılmaması nedeniyle sağlık politikalarının tamamen iflas ettiği vurgulandı.
“EK GÖSTERGE SEÇİM YATIRIMINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”
Sağlık emekçileri açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;“ hemşire başta olmak üzere yüzbinlerce personel açığından kaynaklanan artan iş yükü ve angarya çalışma ve çok sayıda yeni mezun sağlıkçının işsiz olması, pandemi ile mücadelede yaşamını yitiren yüzlerce ve enfekte olan yüzbinlerce sağlık emekçisi olmasına rağmen COVID-19’un meslek hastalığı sayılmaması, Yıllardır oyalanarak seçim yatırımına dönüştürülen 3600-7200 ek gösterge sorunu, adil olmayan döner sermaye uygulamaları, Angarya çalışma nedeniyle istifa edip yurtdışına göçmek zorunda kalan sağlık emekçileri”
“KHK SORUŞTURMALARIYLA SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İŞİNE SON VERİLİYOR”
İktidarda hangi parti olursa kendine yakın kişileri liyakat esasları gözetmeden idareci olarak atadığı kaydedilen açıklamada, İdareci seçimlerinde işkolu emekçilerinin tercih hakkının olmadığı bu nedenle de çalışma rejimi açısından da demokratik olmayan koşulların mevcut olduğu KHK rejimi, güvenlik soruşturmaları nedeniyle işten atmalar, göreve başlatmamalardan kaynaklı örgütlenme önündeki kaygılar, Yöneticilerin dili, kışkırtılan sağlık talebi ve bilime de aykırı olan sağlık sisteminin sonuçları arasında yer alan şiddet, özlük sorunları gibi birçok sorun yaşandığına vurgu yapıldı.
Tüm bunların yanında toplumun yaşadığı sağlık hakkı sorunlarını kendilerinin de yaşadıklarını belirtilen açıklamada; “bu sorunları yaşayanlar olarak ta çoğu zaman hedefe konan bizler oluyoruz. Bu nedenle sağlık emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarına yönelik mücadele yanında sağlık hakkı mücadelesini de yürütmek zorunda kalıyoruz. Haklarımızı alana kadar mücadele etmeye kararlıyız”